Bekir ÖZERDEM

Bekir ÖZERDEM


SAİK Başkanının Yüksek disiplin sonuçları , Rekabet kuruluna şikayet

31 Ekim 2017 - 15:05

SAİK başkanı Hüseyin KASAP'ın  defalarca TOBB Yüksek disiplin kuruluna gönderildiğini  büyük bir zevkle dile getiren insanların , neden sonuç ilişkileri ile duyarsız kalmaları da  oldukça manidardır .
İnsanlar elbette ki hatalar yapabilir , nihayetinde insan oğluyuz hata yapma lüksümüz her ortamda olabilir .
Amaç kötü , düşünce farklı olursa da  yaşanan hadiseler sanki birer suç unsuru oluyor gibi piyasaya lans edilir . Tamam anladım kardeşimde , neden , sonuç ilişkilerini de yazsanız  ,
Sektör ; madem başkan yüksek disipline gönderildi , ne için suçlandı ve nihayetinde sonuçları nasıl oldu ,  öğrense !
Hani mevlana'nın bir sözü var ya ;

Hataları örtmekte gece gibi ol , tevazuda toprak , öfkede ölü gibi ol.. Ama nerede , günümüzde böyle insanlar ! Sayın Kasap'la sohbetimiz devam ediyor. Yüksek disiplin konuları ve rekabet kuruluna şikayet konusunun  gerçek yüzleri .........

Bekir ÖZERDEM :
Sayın KASAP , yüksek disipline üç sefer verilerek bırakın ATO yu TOBB tarihine geçtiğiniz yönünde , bazı çevrelerin aşırı mutlu olma durumları söz konusu . Yüksek Disiplin kuruluna verilmenizle ilgili ve tabi ki sonuçları ile birlikte , açıklama yapmanızda doğru olacak kanaatindeyim .
Hüseyin KASAP :
Ben üç sefer yüksek disipline verildim  İlk disipline verilmem Tüsaf'ın  adresi benim ofisim olduğu içindi . Ofisimde başka işler yapıyor diye bazı insanlar tarafından sahaya sürülerek bir bayan sigorta Acentesi tarafından şikayet edilip soruşturma geçirdim . 
TOBB yüksek disiplin kuruluda dernek veya federasyon adresinin acente ile aynı adreste olmasında bir sakınca görmediğine karar verdi. Çünkü bunu bir ticari faaliyet olarak saymadı,.
Bir sefer hakaret ettiğim iddiası ile soruşturma açıldı , ben ısrarla bu kişilere yüksek disiplin kurulunun böyle bu şekilde yargılama yetkisi yok dememe rağmen , amaçları beni itibarsızlaştırmak üzere olduğu için bu amaçla şikayet ettiler . Hatta  başkan beye dahi yazı yazdılar.
Disiplin kurulu bizim bu konuda yetkimiz yok diyerek , olayın yargıya taşınmasını söyledi . Ve şu ana kadar yargı mercilerinden her hangi bir davet alıp ifadeye çağrılmadım . Son olarak ta Web sitesi ile alakalı TOBB yüksek disiplin kurulu  bu konuda soruşturma açmış .

Ben Pazartesi (30 Ekim) savunmamı yapıp TOBB Yüksek Disiplin Kurulu’na yollayacağım. TOBB Yüksek Disiplin Kurulu, SAİK Başkanı ve Yönetimi’ni sigortacılık faaliyeti ile ilgili yargılama yetkisine sahip. SAİK Başkanı’nı TOBB Yüksek Disiplin Kurulu’na sigortacılık faaliyetlerinden dolayı bir suç işlerse şikayet edebilirsiniz .Ben böyle bir suç işlemedim.

Bekir ÖZERDEM : Peki sizinle neden bu kadar çok uğraşıyorlar .

Hüseyin KASAP : Bir adamı seçimle yıkamıyorsan, o zaman darbeyle indirirsin. Darbenin yolu, usülsüz yöntemler kullanmaktır. SAİK üyesi birisi disipline verilir, uyarma cezası alırsa üyeliği düşüyor, 5 yıl seçime giremiyor. Hüseyin Kasap’ı sandıkla , seçimle yenemeyenlerin darbe ile yenmek için yaptıkları bütün manüplasyon budur.  Seçimle gelen seçimle gitmeli ve bunu herkes içine sindirmelidir.

BEKİR ÖZERDEM :
Adınıza şöyle bir iddia var ; Sigorta şirketlerini , asılsız söylemlerde bulunarak Rekabet Kurumu’na poliçe fiyatlarının yüksekliği ile ilgili bir şikayetiniz olduğu söyleniyor . Rekabet Kurumu’na şikayetinizden sonra, trafik poliçe primleri düşürüldü .Dolayısıyla ; sonrasında şirketlerin primler düştüğü için acente komisyonlarını da çok ciddi olarak düşürüldü . Sektör aktörleri acentelerin sahipsiz olduğunu söylüyor . Gerçekten sizin rekabet kuruluna , sigorta şirketlerini şikayetinizden sonra , Acenteleri zorda bırakacak bir söyleminiz  oldu mu ? Acenteler söylendiği gibi sahipsiz mi ?

HÜSEYİN KASAP :
2016 yılı Temmuz ayında Rekabet Kurumu’ndan TOBB’a bir talep geldi. Rekabet Kurumu, sigorta fiyatlarının aşırı yüksekliği ve şirketlerin oligapol bir piyasa oluşturup kendi aralarında fiyatları belirleyip vatandaşlara pahalı poliçe sattıkları yönünde bir soruşturma başlatmış. Bunun TOBB ile, SAİK ile, acentelerle uzaktan yakından bir alakası yok. Piyasada böyle bir algı oluşmuş.
Soruşturma kapsamında bir de acenteleri dinlemek istemişler. Acentelerin temsilcisi olan TOBB, SAİK’i arayıp randevu istemişler. Ben de randevuyu verdim. SAİK Başkanı sıfatı ile hiçbir resmi görüşmeyi, ziyareti tek başına yapmadım.
Bana gelen resmi heyetlerde, benim yaptığım resmi ziyaretlerde , yanımda mutlaka bir-iki yetkili daha vardır. O görüşmede de 5 kişi vardık. O toplantıda ne dediğimi, ne demediğimi biliyorum. Zaten toplantı bir tutanakla imza altına alındı. O tutanak da elimde var.

Orada bana fiyatlarla ilgili bir şey sorduklarında şunu anlattım: Sayın üyeler, sigorta sektörünün bir kanun değişikliği talebi vardı. TOBB da buna destek verdi. Nisan ayında bu kanun çıktı, sigorta şirketlerinin eli rahatladı.
Ama o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Komisyonu’nda muhalefet partileri Hazine’yi çok ağır dille eleştirdiler. Hazine de bu kanun değişikliğini savunurken ‘Biz bu kanun değişikliğini yapıyoruz, fiyatlar, yüzde 20 düşecek’ dedi.
Ama Nisan’ın sonunda Cumhurbaşkanı, kanunu onayladı. Hazine, Mayıs ve Haziran’da fiyatların düşmesini bekledi, düşmedi. Temmuz’a kadar fiyatlarda yüzde 5 civarında bir düşüş oldu. Hazine’nin beklentisi yüzde 20 idi, şirketlerin indirimi yüzde 5’te kaldı.
Şirketler bu indirimi yerine getirmezse tavan fiyat uygulaması gündemde. Ben hazinede bu çalışmayı gördüm, dedim. Benden bir ay sonra da Sayın Başbakan Yardımcısı bunu söyledi. Uyarılar dikkate alınmayınca da tavan fiyat uygulaması geldi.Acenteler nasıl sahipsiz anlamadım .  Tavan fiyat geldiğinde bizde taban komisyon uygulaması için var gücümüzle çalıştık .

 

Sohbetimiz devam edecek , daha bitmedi .....Komisyonları SAİK belirliyor ya ! Şimdilik Sevgiyle kalın 
Saygılarımla

Bekir ÖZERDEM

Bu yazı 160 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum