Bekir ÖZERDEM

Bekir ÖZERDEM


AKLIN YOLU , SAĞ DUYULU OLABİLMEK !

05 Ocak 2021 - 17:18

Ne olur ise olsan Aklın yolu bir .Yani  iki üç değil ...
Acenteler tarafında sorunlar sıkıntılar aynı ... Hangi bakış acısını kullanırsan kullan , karşına çıkacak  gerçekler  aynı .

  • Trafik komisyonlarımız eski oranlarda değil .
    Şimdi diyeceksiniz ki  , Eskiden poliçe primleri de bu kadar yüksek değildi. Kabul , ama eskiden korsan yazılımlar yoktu , her önüne gelenin poliçe tanzim etmesi de bu kadar arşa dayanmamıştı. Zorunlu poliçelerde acente tanzimi % 95 seviyelerinde idi . Peki şu anda acenteler trafik poliçelerinin yüzde kaçını üretiyor bilginiz var mı ?
  • Günümüz şartlarında özellikle binek araç gruplarında alım satımlar o kadar fazla yapılmaya başlandı ki takip etmek oldukça zor oluyor.
    Acente en ucuz trafik poliçeni  bulup  , tanzim ediyor  .Sonra  bir bakıyorsun 3-5-10-15 gün sonra araç satılmış. Hadi birde iptali ile uğraş .
  • Yani kim ne derse desin poliçe tanzimi ,  sonrasında  iptal işlemi ,  belirli bir zaman ,  iş yükü emek harcamamıza neden olan bir gerçek .
    Şimdi diyeceksiniz ki  ; Kardeşim iptal edilen trafik sigortaları için şirketlerimiz belirli oranlarda ücretler veriyor. Peki emin misiniz ? Kaç şirket bu harcanan zamana ne kadar ücret veriyor ? Bellimi ? Bence değil !
  • Peki ne yapalım ne olması  lazım böyle bir durumda ?
    Bana göre Özellikle acentelerin bu anlamdaki mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla , bir kaç farklı düşüncem var elbette
    Mesela : Araç 30 gün içersin de satılır ise poliçe komisyonun  yarısı , 30 günü aşan her satışta komisyonun tamamı acentede kalsın .
    Mesela : Geçmiş yıllarda trafik poliçelerin devir zeyilleri vardı . Araç el değiştirdiği zaman zeyil yolu ile yeni sahibine poliçe devri yapılırdı.
    Bu olay tekrar aktif hale getirilsin . Çok mu zor ?
    1.2.3 Basamak tarifesinde  olanlar  7 basamaktan poliçeye sahip olacak öyle mi  ! Dediğinizi duyuyorum. Merak etmeyin bu süreç poliçe yenileme zamanında normale dönecektir . Dijitallik te ileri boyutlardayız ya ! Hem sonra ülkemizde kaç kişi için ilk üç basamak tarifesi geçerli ?
    Yüzdesel oranları ne ? Biliyor musunuz ?
  • Trafik sigortalarında tavan taban olayları sınırlandırılsın .Aslında trafik poliçeleri TEK FİYAT OLSUN. Ülkedeki kaos bitsin . İş paylaşımı denen bence '' zırvalık ''ortadan kalksın . Acente ne ürettiğini , şirketler ise üretimlerinin nereden geldiğini bilsin . En önemlilerinden bir tanesi ise DEVLET GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN zarar etmesin . Hadi bunlar kabul görmedi , serbest tarife uygulanmaya devam edecek .
    Olsun , mutlaka Kamunun ve TSB nin bir bildiği vardır diye düşüneceğim..... Ama  o zamanda DOĞRUDAN TAZMİN yürürlüğe girsin . Sigorta şirketlerimiz güçlerine göre trafik prim hesaplarını yapsın .
  • Birde şu komisyon indirimleri ,bankaların komisyon iadeleri son zamanlarda cip para muhabbetleri yok mu ? Gına geldi , neredeyse baygınlık geçirilmesine neden olacak . Acente kazanacağı parayı neden ikram eder ? Ben bu olaya mantıklı bir cevap bulamıyorum . Peki bankalar poliçe tanzim ettikleri yerlere neden tüm komisyonlarını bağışlar ? Bir de Allah aşkına şu  cip para yüklemesi  nedir ? Bu yöntemle kimin parasını kime verirler ? Hal böyle olunca da  haksız rekabet alır başını gider. Hal böyle olunca da  sigorta sektörü itibar kaybetmeye devam eder. Hal böyle olunca da penatrasyon oranlarında yükselmeler söz konusu olmaz .
  • Şimdi tekrar başa dönüyorum  .Aklın yolu bir ....Aksini iddia eden yoktur , olmaz diye düşünüyorum.
    Daima söylerim ya İCRA MAKAMI SAİK . Beğen beğenme sev sevme sorun yok ama ,  gerçek böyle .
  • Geçtiğimiz aylar da  genel kurulunu tamamlayıp yeni yönetimi ile sektöre katkı vermek için  uğraşan , seçilmişlere , yani SAİK'e destek olmak için çaba sarf eden bir sendikamız var. Sigorta acenteleri işveren sendikası . Geçen hafta Başkan Yalçın METİN bey  yönetim kurulu ile TSB'ye  ziyaretleri oldu ..
Sayın Birlik Başkan  Atilla BENLİ  ve  Genel sekreter Özgür OBALI ile sektörün sorunlarına yönelik bir toplantı gerçekleşti.
Yalçın METİN beyin ifadesine  göre  TSB Başkanı sayın  BENLİ :  SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ ANLAMINDA TSB ve SEDDK ile birlikte çalışmalara hız vereceklerini beyan etmişler.  Sorunlar tek taraflı değil .Çözümler içinde birlikte hareket etmekte fayda var , söylemlerini belirtmişler .
Açıkçası bu konuşulanları  duymak , heyecanlanmama sebep oldu . Bu vesile ile seçilmişlerimize yani SAİK'e , sektör için destek veren , AKLIN YOLU BİRDİR cümlesini düstur edinerek hareket eden , SAİS Başkanı Yalçın METİN bey ve yönetim kuruluna şükranlarımı  iletiyorum. .
Keşke ülke genelindeki tüm sektörel oluşumlar SAİS gibi  sağ duyulu olabilse .

  • Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan TSB ve SEDDK  ev sahipliğinde yapılacak  toplantı ve sonuçlarını da merakla bekliyorum . 
    Saygılarımla
  • Bekir ÖZERDEM

Bu yazı 481 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum