Bekir ÖZERDEM

Bekir ÖZERDEM


HÜSEYİN KASAP KOMİSYONLARI DÜŞÜRDÜ MÜ ?

02 Kasım 2017 - 14:58

                 Gelelim en can alıcı konulara ..Bir insanı yerden yere vurmak , yıpratmak istersen ;  ya manevi değerleri ile oynayacaksın , yada maddiyatla ilgili sıkıntılardan bahsederek gündem yaratmaya çalışacaksın.  Belirli bir süre yüzde on yedi komisyonlar aldık ya , bunlar neden düşürüldü diye bas bas bağırıp , bağırtacaksın....  Kuldan utanmıyorsun da , Allah'tanda mı  korkunuz yok  sizin ?

Ortalama bir trafik sigortasını 150 TL ye satar iken alınan komisyon %17 iken şimdi 450 TL lik poliçe için %10 alıyorsunuz .Birde bu oran taban oranı....Anladım matematiğe de  pek bilmiyorsunuz . Bakın Sayın KASAP komisyonlar hakkında , kendisine saldıranlara nasıl cevap vermiş ...TOBB  ile arası nasıl  ? Acentelerin karşısına tek başına çıkıp çıkamamakla ilgili   neler söylemiş ...

                  BEKİR ÖZERDEM : Acente komisyonları yüzde on yedi seviyelerinden , birden Yüzde onlara düştü .Hatta havuzdan üretilen trafik poliçelerinde yüzde sekiz komisyonlar alıyoruz Dolayısıyla gelirlerimizde ciddi anlamda kayıplar oluştu. Siz ve diğer Saik üyeleri acentelerin komisyonları düşürülür iken , hiç mücadele edip bir şeyler yapmaya çalışmadınız mı. ? Sorumlusu olduğunuz on altı milyon acentenin gelirlerinin düşmesine engel olmadınız mı ? Komisyonların düşürülmesinde sizin dahliniz oldu mu ? Bu anlamda şahsınız ve diğer Saik üyeleri Nasıl aksiyonlar aldınız ?

                  HÜSEYİN KASAP : Bizim dahlimiz oldu. Ama komisyonların düşürülmesinde değil. Biz Nisan ayında aman dedik. Elimizdeki bütün imkanları kullandık. Sen Orman ve Su İşleri Bakanıyla görüştün , Başbakan yardımcısına taban komisyonla ilgili görüşmesi için ricacı oldun.sonra Antalya derneği arkadaşlarımız vasıtası ile sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU ile sayın Başbakan'a ulaşıldı , konu iletildi . Nevşehirli sektör meclisli arkadaşım vasıtası ile sayın Cumhurbaşkan'ımıza iletildi. Bütün bu notlar sayın Mehmet ŞİMŞEK beye ulaştırıldı. En son Gaziantepli Saik üyesi arkadaşımız vasıtası ile Gaziantep ticaret odasında yönetim kurulu toplantısında  birebir anlatıldı.

Biz bir taban komisyon çalışmasak , bu komisyonlar yerlerde sürünecek. şirketler, komisyonları yüzde 1-2-3’lere düşüreceklerdi. Bunu hükümet gördü ve taban komisyonu getirdi: Yüzde 10.
Bunu yaparken bir önceki yıl ortalama komisyona bakıldı. 2016 yılı acentelerin trafik komisyonlardan almış    oldukları ortalama komisyon %10.

SAİK bu konuda girişim yapmasaydı  komisyonlar yüzde 1-2-3 olacaktı. Havuzdaki poliçeler için de yüzde 8 geldi. Havuzdaki poliçeler, toplam poliçelerin yüzde 25. Havuzun dışındaki poliçe oranı ise yüzde 75. Şu an havuzdan tanzim edilen poliçeler daha önce yapılamıyordu bile . Tanzim edilse dahi alınan komisyon 1/2/3 seviyelerinde idi .Geçiş dönemidir bu. Alınan komisyonlar tabandır. Üstü serbesttir. Şu an itibariyle tavan komisyon üzerinde komisyon veren sigorta şirketleri var .İnsanlara Yanlış bilgi verilmesin. Trafik sigortasındaki prim düşüşü enflasyonu saymazsak yüzde  4.18 .  Prim düşüşü çok büyük değil. Bütünsel baktığımız zaman acentelerin kârlılık oranları artacak.

Bunu iddia ediyorum. 16 Kasım’da Ankara’da yapılacak sektörel toplantıda bir üniversite hocamız da 9 aylık karşılaştırmaları sunacak. Orada toplantıya katılanlar durumu görecek. 31 Aralık geldiği Zaman sektörün aldığı komisyonlar görülecek . Trafikteki prim kaybının ENFLASYON HARİÇ yüzde dördü aşacağını düşünmüyorum . Tamam trafikte küçülmeler olacak ama ciddi anlamda bütünsel olarak bir zarar olacağını düşünmüyorum. Bakın resmi rakamlar dahi söylenen zararın olmadığını ilk dokuz aylık bilançolarda söylüyo

            BEKİR ÖZERDEM : Peki  , devletin isteği üzere Sigorta şirketleri tavan fiyatta hemfikir oldukları halde SAİK’in müdahalesi olmasaydı komisyonların yüzde 10 olarak kalması mümkün müydü ?
            HÜSEYİN KASAP : 5 bile değildi. Poliçe kestirmemek için neler yaptıklarını biliyorsun. Poliçeyi yapmamak için 1 diyecekti. En babası hasarlılarda 3, hasarsızlarda 5. Bundan fazlasına yanaşmadılar. Ortalaması 3 olacaktı, çünkü çoğu da 1 verecekti.
            BEKİR ÖZERDEM : TOBB ile aranız nasıl , sizin gözden çıkarıldığınız , seçimlere kadar mevcut başkanlığınızın keyfini sürmeniz için rahat bırakıldığınız söylemleri var . TOBB adına konuştuğunuz doğru mu?  Acentelerin yüzlerine bakamayacağınız Ve iyi temsil etmediğiniz için düzenlenen toplantılara yanınızda birileri olmadan gidemediğiniz , korktuğunuz ifade ediliyor , bu konu Hakkı'nda neler söyleyeceksiniz ?
           HÜSEYİN KASAP : SAİK olarak göreve geleli 4 yıl olacak. Biz hep şeffaf ve açık olduk. Acentelerle iç içe olduk. Ben 60 ile toplantıya gittim bu süreçte. Davetin şekline göre heyetle gidiyoruz. Türkiye’nin hangi yerinde, ne toplantısı düzenliyorlar sa düzenlesinler . Oraya ne kadar acente çağırabiliyorsa çağırsınlar ben onların karşısına çıkarım.derneklerin düzenlemiş olduğu toplantılar var dolayısıyla sektör adına davetliler oluyor . En kısa anlatımla ,sizin Afyon'da bir toplantınız oldu  . Şoförler federasyon Başkanını otobüscüler federasyon Başkanını TSB genel sekreterini davet ettiniz. Konu sigorta olunca benimde gelmemi arzu ettiniz. Şimdi bu davetli gurubu ben mi organize ettim. Dolayısıyla tek başıma benle ilgili bir toplantı olmadı ....Siz çağırdınız benimde olmamı istediniz ve toplantı gerçekleşti.  Benim ekmek yediğim yer de sigorta acenteliği. Benim mesleğime ve meslektaşlarıma ihanet etmem. Ben onların hayrı için çalışıyorum. Veremeyecek bir cevabım yok.

SAİK TOBB’un içinde örgütlenmiş kamu kurumu niteliğinde bir tüzel kişiliğin başkanıyım. Bizim kendi yönetmeliğimiz var . Yaptığımız bir yanlış olursa nerede yargılanacağımız belli. Bizim aldığım kararlar İdare Mahkemesi’ne tabi. Kaç kere götürdüler, hepsinde onaylanıp mahkemeden döndü. Ben  Rifat HİSARCIKLIOĞLU adına bir açıklama yapabilir miyim? Ben haddimi bilirim. Benim böyle bir hakkım yok. Bu terbiyeyi de kanunu da bilirim. Ben her platformda TOBB’un gücünü hisseden birisiyim. Cumhurbaşkanı ile Başbakan ile anında TOBB Başkanı beni görüştürüyor. TOBB’un bize ödediği toplantı paraları vardı. TOBB bize paralarımızı ödedi. Bankamatik kartımızı çıkardık, ilgili kişiye verdik.

Ben TOBB’dan aldığımız paraları bize ödettirmedi dedim.Yani TOBB bizim paralarımızı ödedi hesabımıza yatırdı .Biz bankamatik kartı çıkardık ilgili kişiye verdik ve o günkü Saik Başkanın isteği ile kurulmuş olan fon çalışmaya başladı , ben bu açıklamayı ilkokul çocuklarına anlatır gibi detaylı açıklama yapmamıştım ..Burada anlatılmak istenen konu eski Saik başkanının kurdurduğu fonla ilgili gazeteciye ödeme yapılması , benimde buna karşı çıkıp ödemenin durdurulmasıydı.

               Aynı gazeteci bu parayı aldığını teyit eden bir yazı yazdı , dahada önemlisi eski SAİK başkanı bu yazının altına yazdığı yorumda  ;  hem bu fonu kurdurduğunu , hemde bu fondan gazeteciye para ödendiğini ve yine beni doğrular mahiyette KASAP maraza çıkardı , ödeme durdu , bu zavallı gazeteciyi yarı yolda bırakmak zorunda kaldık , diye  , beni teyit eden bir yazı yazdı . 
Rifat HİSARCIKLIOĞLU ile görüşmek gerekiyorsa görüşüyorum. Randevu , telefon yüz yüze görüşmekle ilgili bir sorunun yok. Bizim taleplerimize anında müdahale ediyor ilgili  ve  makamlara sunuyor ....
Sözleri ile noktalıyoruz  bu günkü sohbetimizi . Yarın asintans şirketi ile yaşananlar olacak  ....

Erzurum'lu İbrahim HAKKI'nın  bir dörtlüğü ile bitirelim yazımızı ..

Hak Şerleri Hayreyler ,Zannetme Ki Gayreyler , Ârif Onu Seyreyler ,

Mevlâ Görelim Neyler Neylerse Güzel Eyler ........

 

Saygılarımla
Bekir ÖZERDEM

Bu yazı 209 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum