TOBB SAİK sektör faydasına yönelik aksiyonlarını sürdürüyor.

TOBB SAİK yönetimi sektörel çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. TOBB SAİK Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Yılmaz, SAİK olarak tarım sigortalarından trafik branşına kadar sektör adına yaptıkları çalışmaları aktardı.

TOBB SAİK sektör faydasına yönelik aksiyonlarını sürdürüyor.
02 Şubat 2021 - 10:24
TOBB SAİK Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Yılmaz, 2020 yılı içerisinde gerçekleşen depremlerin sigortaya etkilerinden, SAİK olarak yaptıkları bilgilendirme ve sektörel toplantılara kadar birçok konuda açıklama yaptı. Depremlerin ardından SAİK olarak aldıkları aksiyonları Yılmaz, şöyle anlattı: “Deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olduğumuz ülkemizde zorunlu deprem sigortası, deprem sonrası hayatın normale dönmesine ve depremzedelerin mağduriyetlerinin giderilmesine aracılık ediyor. Hasar anında sigortalıların mağduriyet yaşamamalarını teminen, sigorta poliçesinin doğru bir şekilde tanzim edilmesi gerekiyor. Bazı zorunlu deprem sigortası poliçelerinde yüz ölçümü (m2) bilgisinin doğru şekilde belirtilmediği, poliçelerde olması gerekenden düşük m2 bilgilerinin yer aldığı görülüyor. Bu durumda, ilgili poliçeye aracılık eden sigorta acentesine hukuki ve mali sorumluluk doğabileceği konusunda meslektaşlarımızı uyardık.” Sigorta şirketleri tarafından acentelere tahsis edilen ekran kullanıcı adı ve şifrelerin başka kişiler tarafından ele geçirilerek, çeşitli sigorta poliçeleri tanzim edildiği ve bu nedenle sigorta acentelerinin mağduriyet yaşadığı şikayetleri yoğun olarak bize iletiliyordu. Biz de konu ile ilgili duyuru ile dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle belirttik: Acente şirket bilgisayarlarına ve sunucularına antivirüs ve anti-casus yazılımları kurun ve bunların sürekli olarak kullanıldığından emin olun ve güncelleyin, internet bağlantılarınız için bir güvenlik duvarı (firewall) kullanın, parolalarınızı düzenli olarak değiştirin ve güçlü parolaları kullanın, işten ayrılan personelinizin kullanıcısının iptali için derhal ilgili sigorta şirketleri ile Ticaret/Ticaret ve Sanayi Odasının Sigortacılık Birimine bildirimde bulunun ve SBM sistemine admin kullanıcınız (sbm_Levha kayıt numaranız) ile giriş yaparak işten ayrılan personelinizin kullanıcısını iptal edin.”

'BORÇLANDIRMA VE YAPILANDIRMA'
Acenteler tarafından her yıl ödenmesi gereken ve SAİK tarafından son iki yılda cüzi rakamlarda tutulan fakat unutularak sehven ödenmeyen levha aidat ücretlerinin yapılandırılmasına yönelik duyuruyu acentelere bildirdiklerini söyleyen Yılmaz, “Ocak sonuna kadar başvuruda bulunma ve Şubat sonuna kadar da ödeme imkanı sağladık. 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 31.08.2020 tarihinden önceki sigorta acenteleri Levha aidat borçlarına (2020 yılı aidatları hariç) yeniden yapılandırma imkanı getirildi” dedi. Yılmaz, sektördeki diğer gelişmeleri şöyle anlattı, “Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01.07.2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan ‘İşletmeler Ve İşyerlerinin Araç Park Hizmetlerinin (Vale) Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik’ ile vale hizmeti veren kişilere sigorta zorunluluğu getirildi. 1 Ocak 2021 gününden itibaren 31 Aralık 2021 günü bitimine kadar (bu tarihler dahil) Uygunluk Belgesi başvurusunda bulunan Sigorta Acenteleri için (evraklarını eksiksiz şekilde ilgili Odaya teslim etmek kaydıyla) Levha kayıt ücreti 24.750 TL (yirmidörtbinyediyüzelliTL), 2021 yılı levha aidatı ise, 100 TL (yüz TL) olarak belirlendi.Peşin ödemenin tercih edilmesi halinde anaparanın tamamının en geç 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.”

‘AYLIK OLAĞAN TOPLANTILAR DEVAM EDİYOR’
Yılmaz, sektörel bilgilendirmelerin ardından SAİK olarak gerçekleştirdikleri toplantıları da anlattı: “SAİK toplantılarımızı her ay düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Bazı zamanlar ayda birden fazla toplantı yaptığımız da oluyor. Hem bu toplantıların hem de diğer toplantı ve görüşmelerimizin çoğunu salgın koşulları ve kısıtlamaları nedeniyle online video konferans aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. TOBB SAİK ve TARSİM koordinasyonunda, webinar üzerinden; Muğla, Aydın, Denizli ve Uşak illerinde faaliyet gösteren sigorta acentelerine yönelik Devlet Destekli Tarım Sigortaları Bilgilendirme Semineri gerçekleştirdik. SAİK Başkanı Levent Korkut ve TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen söz konusu seminerde, TARSİM Aktüerya ve Teknik İşlemler Müdürü Yüksel Kavasoğlu tarafından devlet destekli tarım sigortalarına ilişkin acentelere ve katılımcılara kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Bu toplantıları 2021 yılında düzenli olarak tüm Türkiye’de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Devlet destekli alacak sigortalarına ilişkin olarak TOBB SAİK Üyeleri ve TOBB Sigortacılık Müdürlüğü yetkilileri ve TOBB KOBİ Araştırma ve Danışmanlık Merkezi Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte telekonferans yöntemiyle bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda, devlet destekli alacak sigortasında yaşanılan sorunlar ve bu alandaki acente etkinliğinin artırılmasına yönelik konular ele alındı. Bu çerçevede, alacak sigortasında yaşanılan sorunların çözümü, bu alandaki acente etkinliğinin artırılması ve KOBİ’lerin alacak sigortasına acente kanalıyla kolay erişiminin sağlanmasına yönelik Türk Reasürans ile çalışma yapılması kararlaştırıldı. SAİK üyeleri olarak 6 Ocak 2021’de ‘Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetler ve Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelik Taslağı’ hakkında kendi aramızda değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik.”

‘SEDDK YÖNETİCİLERİ İLE GÖRÜŞTÜK’
SAİK olarak 7 Ocak 2021 tarihinde SEDDK yetkilileri ile elektronik ortamda toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Yılmaz, toplantı ile ilgili detayları şöyle aktardı: “SEDDK Başkan Yardımcısı Mete Güler ile diğer yetkililerin katılımıyla gerçekleşen söz konusu toplantıda, Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetler ve Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelik taslağına ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. SEDDK tarafından bize iletilen ‘Mesafeli Satışlara Yönelik Yönetmelik’ taslağı ile ilgili komitemizin görüş ve çekinceleri ile tabir yerindeyse kırmızı çizgi anlamında kabul edemeyeceğimiz bazı tanım ve maddeleri de SEDDK yöneticilerine sözlü ve yazılı olarak aktardık. SEDDK yöneticileri ile yönetmelik taslağına dair bu görüşlerimizi Bakanlık yetkililerine aktarmak adına ve beraberinde acentelerin talep ve sorunlarına dair olarak 23 Ocak tarihinde de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile online bir görüşme gerçekleştirdik. Bu toplantıda şu başlıklar konuşuldu:
-Trafik branşında acente komisyonlarının artışı,
-Devir zeyili konusu,
-Trafik sigortaları branşında sorun olan poliçe iptalleri sonrası geri alınan komisyon iadelerinin önüne geçmek için eski yıllarda olduğu gibi devir zeyli yapılmasının sağlanması için devir zeyil uygulaması,
-Doğrudan tazmin,
-Belediyelerin zorunlu tuttuğu çalışma ruhsatından sigorta acentelerinin muaf tutulması,
-Risturn konusu,
-Acentelerin ortak bir satış portalı ile acentelere satış imkanı yaratma projesi.”
 
Bu haber 4758 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum