Son Dönemde Sigorta ve Kasko İşlemleri  Durma Noktasına Geldi

Sigorta ile kasko işlemlerine yansıyan zamdan sigorta acenteleri de etkilendi. Zorunlu trafik sigortası ile kasko işlemlerine yönelik zamlar sonrası Malatya’daki sigorta acentelerindeki işlemlerde ciddi düşüş oldu. TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Malatya İl Delegesi engin Ceyhan, zorunlu işlemler dışında birçok vatandaşın işlem yapmadığına dikkat çekti.

Son Dönemde Sigorta ve Kasko İşlemleri  Durma Noktasına Geldi
07 Şubat 2022 - 14:35 - Güncelleme: 07 Şubat 2022 - 14:37
Vatandaşlar sigorta ve kasko işlemlerine getirilen zamlara sitem ederken, sigorta şirketleri döviz kurunda yaşanan gelişmelerden dolayı 3 ay sonrasının fiyatlarını öngöremedikleri için kasko ya da sigorta primlerinin revizyonunu yapamamaktan şikâyetçi. TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Malatya İl Delegesi Engin Ceyhan, 1 Şubat itibarıyla yapılan zamları Malatya Sonsöz Gazetesine değerlendirdi. Zamlardan bahseden Ceyhan, ”Pandemi kaynaklı sokağa ve şehir dışına çıkma yasakları trafik sigortalarından kaynaklı hasar pirim dengelerinde düşüşe sebep oldu.

Buda haliyle trafik Sigortalarında son yıllara göre yüzde 60 daha uyguna poliçe kesilmesini sağladı. Ancak 2021 yılında kurlardaki hareketliliğin yedek parça maliyetlerine yansıması ve enflasyondaki artış nedeniyle sigortacıların hasar maliyetleri yüzde 60’ların üzerine çıkınca; alınan primler hasarları karşılayamaz hale geldi ve Sigorta şirketleri, maliyetlerin çok arttığını, devletin belirlediği fiyat artış oranının yetersiz kaldığını ve prim artışının kaçınılmaz hale geldiğini dile getirmeye başladı. Şirketlerin bu feryadına kulak veren Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gitti ve Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yapılan değişiklikle birlikte, zorunlu trafik sigortasında tavan prim 1 Şubat 2022'den itibaren yüzde 20 oranında artırıldı. Bununla birlikte yine aynı tarihte geçerli olmak üzere aylık tavan artışların yüzde 1,5 olarak uygulanacağı kararı verildi.” dedi.


Kasko ve Sigorta primlerinde revizyon yapılamadığını ve bu nedenle Acentelerin satış yapamadıkları için zor durumda kaldıklarını söyleyen Ceyhan, ”Sigorta şirketleri parça tedarikinde ve döviz kurlarındaki değişikliklere bağlı olarak artan araç fiyatlarını nedeniyle kasko ya da sigorta primlerinin revizyonunu yapamıyor. Bu da hem sigorta şirketi açısından hem de vatandaş açısından ciddi bir mağduriyet anlamına geliyor.

Ne yazık ki otomotiv sektörünün tüm girdileri dövize endeksli ve Sigorta şirketlerinin fiyatlarda artış yönünde yol izlemleri de bundan kaynaklı. Buna bağlı olarak sektörde şirketlerle vatandaş arasında köprü vazifesi gören biz Acenteler artan trafik sigortası ve kasko primlerini müşterilerimize sunmakta ve satmakta zorluklar yaşamaktayız. Fiyatların bu kadar yükseldiğini  gören vatandaşlar, ya ödemede zorluk yaşıyor ya da sigortasını hiç yapamıyor buda gerek sektörü gerekse aracısı biz acenteleri olumsuz yönde etkiliyor.” diye konuştu.


Primlerde yaşanan artışlara rağmen sigortanın araç sahibine olan yararının azımsanamaz derecede olduğunu kaydeden Ceyhan, her ne olursa olsun sigorta yaptırılması gerektiği tavsiyesinde bulunarak, ”Sigorta primlerinin artmasından dolayı sigortalanmayan araç sayısının artacağı temel ön görümüz olmakla beraber bu artan sayılar Türkiye ekonomisine ve ekonomiye katkı sağlayan sigorta acentelerine olumsuz yansıyacaktır. Bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz Her ne kadar fiyatlar yükselse de, Bir maliyetten kaçınmak isterken, çok daha yüksek bir maliyetle karşı karşıya kalmamak adına trafikte seyreden tüm motorlu araçlar için çok önemli bir güvence olan trafik sigortalarını ihmal etmemeleri.” sözlerini kullandı. 

 
Bu haber 1031 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum