Sigorta Acentesi Kimdir, Sorunları Nelerdir Ve Nasıl Çözülür.

Sigorta acentesi kimdir? Üretim hacmine göre sigorta şirketlerinin bel kemiğidir. Sahada, sigorta şirketlerinin temsilcileridir, aynı zamanda hem sözcüleri hem de gözcüleridir.

Sigorta Acentesi Kimdir, Sorunları Nelerdir Ve Nasıl Çözülür.
12 Şubat 2021 - 11:44

9 Mayıs yönetmeliği

Sektörde emeği azımsanmayacak olan acenteler de son dönemlerde, özellikle 2020 yılında ciddi sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmışlardır. Pandemi döneminde özellikle yasakların olduğu zamanlarda sabit fiyat- serbest fiyat ikileminin yanı sıra daha yıpratıcı olan 9 Mayıs yönetmeliği çıkmıştır. Sigorta acenteleri için düşüncesi bile ürkütücü bir hal almışken gerekli davalar açılmıştır. Dava ile ilgili; hala sonuç beklenmektedir.

Yine 2020 yılında sektörümüzde; çoğunlukla oto-kaza branşında üretim yapan acentelerin en büyük sıkıntısı, iptal iade komisyonlarıdır. Sigortalının, aracı ticari amaçla alıp satmasından kaynaklanan kârlılık işin istikrarını arttırırken öte yandan bu durum, acenteler için külfet olmaya başlamıştır. Emeğinin karşılığını alamayan acenteler haklı bir mücadele ile uygulamada değişiklik yapılması gerektiğini düşünmektedirler. Hak edilmemiş komisyonu iade etmek…

Bankalar ve oto bayileri acentelerin üretimlerini olumsuz etkilemektedir

Sıfır (0) km araç satışlarında bankalar ve oto bayileri tarafından yapılan dayatmalarla düzenlenen poliçeler, acentelerin üretimlerini olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra; genellikle hatalı veya eksik teminatlarla poliçeler düzenlenmekte ve bu poliçelerin içeriğini bilmeden satın almış olan araç sahipleri, meydana gelen hasarlarda mağdur olmakta ve hukuki süreçler başlatılmaktadır.


Para karşılığı dağıtılan şubelikler

Acentelerin mevcut düzendeki zorluklarından bir diğeri ise, şartların sağlanıp sağlanmamasına önem verilmeden para karşılığı dağıtılan şubeliklerdir. Genellikle iş hacmi büyük acenteler ve brokerler tarafından şubelikler verilmektedir. Bu da; şube yetkilisi kişilerin, yine banka ve oto bayilerinde olduğu gibi, işi tam anlamıyla bilmeden düzenledikleri poliçeler ve hasar sonrası tecrübesizlikler olarak karşımıza çıkmasına sebep oluyor.

Acenteler, sigorta şirketlerinden dijitalleşme altyapısı konusunda destek beklemektedirler

Gelişen dünyada, dijital satış ön plana çıkmakta ve sigorta sektörü de bu yolda geliştirmekte olduğu uygulamalarla pazarda yerini almaya başlamıştır. Bu durum, acenteler için şu anda sıkıntılara yol açarken önümüzdeki yıllarda neredeyse zorunlu hale gelecek ve acentelerin dijital satış yapmaları kaçınılmaz olacaktır. Acenteler, sigorta şirketlerinden dijitalleşme altyapısı konusunda destek beklemektedirler.

Bizim için en önemlisi; mesleğimizin etik kurallarının belirlenmesi, asli işi sigortacılık olmayan merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerde sigorta satışlarının yasaklanması, acenteler tarafından uygulanan risturnun (kârı dağıtma) bir an evvel sonlandırılması, bunların belirli sürelerde denetlenmesi-gerekli görüldüğü takdirde para cezasının uygulanması ve sektörün saygınlığını geri kazanmasıdır.

Yönetim kurulu üyesi olduğum SAİS (Sigorta Acenteleri İşveren Sendikası)’in SEDDK (Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu) ile 16.12.2020’de gerçekleştirdiği toplantıda, günümüz şartlarında acente sorunları ve çözüm önerilerinin bulunduğu öncelikli 10 madde görüşülmüştür. Görüşme neticesinde, çözüm önerilerimiz yerinde ve olumlu bulunmuş olup bunları daha da geliştirmek adına ilerleyen zamanlarda tekrar toplantı kararlaştırılmıştır.

SAİS yapsın görelim, sonra üye oluruz

Türkiye genelinde 16 bin acenteden söz ediyoruz; sürekli sorunlar yaşayan acentelerimizin, bizimle birlik olmaları için sürekli çağrılarımızı yapıyoruz. “SAİS yapsın görelim, sonra üye oluruz” demekle olmaz. SAİS’e üye olmaları demek; daha fazla güçlenmemiz, daha da büyümemiz demek ve bu büyüme ile sahadaki sözde sigortacıları yani sepetteki çürük elmaları ayıklamakla başlayıp 2021’de öncelikle acente etik kurallarını belirleyip, acentelerin sorunlarına tek tek çözümler üreteceğimizi öngörmekteyiz.

Saygı ve Sevgilerimle
Emine Dağhan Kaçan
(Dağhan Sigorta Acenteliği Ltd. Şti.)


Bu haber 5346 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum