Türkiye Sigorta Birliği'nden Dünya Tasarruf Günü açıklaması

Türkiye Sigorta Birliği ( Sigorta Birliği), Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı

Türkiye Sigorta Birliği'nden Dünya Tasarruf Günü açıklaması
01 Kasım 2018 - 01:53
Türkiye Sigorta Birliği ( Sigorta Birliği), Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Tasarruf yapmanın makro düzeyde ülke ekonomisi için kaynak yaratarak büyümeye itici güç olduğunun ve bireysel düzeyde de yaşam standartlarının devamlılığını sağladığının ifade edildiği açıklamada,  geleceğe dönük tasarruf yapmanın en iyi yollarından birinin Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) ve Otomatik Katılıma dahil olmaktan geçtiği vurgulandı.

Yaşam süresinin uzaması nedeniyle, bireyleri daha uzun bir emeklilik dönemi bekliyor. Giderek yaşlanan nüfus yapısından dolayı sosyal güvenlik sistemlerinin tüm dünyada emeklileri finanse etmekte zorlanması hem bireysel hem de ülke düzeyinde tasarruf açıkları oluşturuyor. Bu nedenle emekliliğe dönük tasarruf için bireylerin inisiyatif almasının kaçınılmaz olduğunu belirten Sigorta Birliği,  emeklilik döneminde yeterli gelire sahip olabilmek için çalışanların gelirlerinin yaklaşık yüzde 10-15’ini tasarrufa ayırmaları gerektiğini, OECD ülkelerinin çoğunda tasarrufların bu düzeyin altında kaldığını hatırlattı. Açıklamada, “Tasarruf açığı özellikle gençler için daha fazla. Dolayısıyla, bireyler olarak inisiyatif almalı bugünden emekliliğe yönelik tasarrufta bulunmalıyız. Bunun da Türkiye’deki adresi bireysel emeklilik ve otomatik katılım uygulamasıdır”  ifadelerine yer verildi.

Tasarrufların tabana yayılmasında Otomatik Katılım etkili oldu

Açıklamada, 1 Ocak 2017’de yürürlüğe giren ve yaklaşık 15 milyon çalışan ile 600 bin işyerini kapsayan Otomatik Katılım uygulaması ile tasarrufların tabana yayılmasında önemli bir adım atıldığı vurgulanarak, bu yıl 15. senesini tamamlayan BES ’teki fon tutarının 85,9 milyar TL’ye ulaştığı, katılımcı sayısının ise 7 milyonu bulduğu kaydedildi.

Türkiye Sigorta Birliği, açıklamasında Otomatik Katılıma ilişkin güncel verileri de paylaştı. Buna göre, Otomatik Katılım’ a 22 ayda 5 milyon kişi dahil olurken, biriken fon tutarı da       4 milyar TL’ye ulaştığı belirtildi. Emekliliğe yönelik tasarrufun teşvik edilmesi noktasında devlet katkısının önemine dikkat çekilen açıklamada, dünyadaki diğer uygulamalarla kıyaslandığında katkı payı üzerinden yüzde 25 devlet katkısının tasarruf sahipleri için ciddi bir teşvik kalemi oluşturduğuna vurgu yapıldı.
Bu haber 466 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum