YÖNETMELİK İÇİN MÜCADELEYE DEVAM .

TOBB SAİK Yönetiminin çalışmalarına ve güncel gelişmelere dair bilgi amaçlı röportajımızı bu ay İcra Komitesi Üyesi Sayın Özgür Yılmaz ile gerçekleştirdik

YÖNETMELİK İÇİN MÜCADELEYE DEVAM .
01 Temmuz 2020 - 14:54
TOBB SAİK Yönetiminin çalışmalarına ve güncel gelişmelere dair bilgi amaçlı röportajımızı bu ay İcra Komitesi Üyesi Sayın Özgür Yılmaz ile gerçekleştirdik.

 

Özgür Bey; özellikle 9 Mayıs tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan " Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigortacılık Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik " hem Sigorta Acenteleri hem de sektörel açıdan bir numaralı gündem maddesi haline geldi.

Yönetmeliğin çıktığı günden bu yana SAİK Yönetimi olarak büyük bir mücadele ve çabalar içinde olduğunuzu biliyoruz. Bu önemli konu ile ilgili son gelişmeleri ve gelinen noktaya dair sizden bilgi rica ediyoruz.

 

-Öncelikle Sigortacı Gazetesi Yönetimi ve sizlere çalışmalarımıza her sayınızda yer verdiğiniz için İcra Komitesi adına teşekkür ediyorum.

Sizin de söz ettiğiniz gibi 9 Mayıs tarihli Yönetmelik değişikliği hem İcra Komitesi hem de Acente meslektaşlarımız açısından en önemli gündem maddesi haline geldi.

Çünkü; Yönetmelikteki birçok madde biz Acenteler ve mesleğimizin geleceği açısından kabul edilemez sakıncalara yol açacaktı.

 

Bu anlamda daha yönetmeliğin çıktığı ilk günden itibaren bilgi eksikliği ve kötü niyetle yapılan; Yönetmeliğin bizim (TOBB SAİK) onayımız ya da bilgimiz dahilinde çıkarıldığı eleştirilerini duyduk. Buna Saik Yönetimi olarak çok üzüldük

Bizlerde acenteyiz. Acentenin alehine olan bir yönetmeliğe evet dememiz mümkün olabilir mi?

Sigorta sektörünün içinde birçok oyuncu var.

Biz Saik olarak nasıl acenteler için bir şey yapmaya çalışıyorsak, sektördeki diğer oyuncularda tabii ki kendi çıkarları için çalışıyorlar.

Bu nedenle geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu tip olaylar ile her zaman karşılaşacağız.

Saik bunun için var ancak en çok üzüldüğümüz biz bu durumlar ile savaşırken maalesef meslektaşlarımızdan tam destek almamız gerekirken bırakın desteği, köstek olanlarda oluyor.

Bunun en güzel örneği;

Yönetmelik 9 Mayıs Cumartesi yayınlandı, akabinde ilk iş gününde İstanbul’da faaliyet gösteren dört ayrı Acente Derneği SAİK Yönetimini istifaya çağırdı.

Bu derneklerden bazıları İstanbul Ticaret Odası Sigorta Meslek Komitesindeler. Neden bireysel olarak dava açtığımızı sorgulayan bu kişiler, peki kendileri neden İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi olarak dava açmadıklarını da açıklamak zorundalar.

 

Henüz İcra Komitesinin alacağı aksiyonları bilmeden ve beklemeden yönetmeliğin yayınlandığı cumartesi günü sonrası haftanın ilk iş gününde yapılan bu çağrıyı da esefle karşıladık. Halbuki biz de Yönetmeliği ve maddeleri yayınlandıktan sonra öğrendik.

Yönetmelik değişikliğindeki maddelerdeki sakıncaları tespit ettikten hemen sonra ve Yönetmeliğin çıkış tarihinden itibaren de çok yönlü ve yoğun olarak girişim, görüşme ve çalışmalara başladık.

Sakıncalı maddeleri tespit ederek hem Hazine Sigortacılık Müdürlüğü nezdinde hem de destek almak amaçlı olarak TOBB Yönetimi nezdinde görüşmeler yaptık.

Bu girişimlerimizi sürdürürken hem Komite olarak hem de 40 kişilik Sektör Meclisi üyeleri ile video konferans aracılığı ile gece yarılarına kadar süren toplantılar gerçekleştirdik.

Komite Üyeleri ve Sektör Meclisinin ortak kararı ile de 12 Mayıs tarihinde Yönetmeliğin durdurulması ve iptali adına Danıştay nezdinde davalarımızı açtık. Ama dava sonucunun vakit alabileceğini de bildiğimiz için TOBB Yönetimi ve Bakanlık nezdinde girişim ve çalışmalarımızı sürdürdük.

Bu doğrultuda 20 Mayıs 2020 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı ile yapılan video konferansa Başkanımız Sayın Levent Korkut katılarak, Hazine ve Maliye Bakanımız Sn.Berat Albayrak’a yönetmelik ile ilgili sıkıntıları bizzat aktardı.

Bakanımız da sorunlar olduğuna dair bilgilerin kendisine iletildiğini söyleyerek Bakan yardımcı Sayın Bülent Aksu ile görüşme yaparak sorunların çözümü konusunda desteklerini iletti.

Bu desteği için Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a İcra Komitemiz ve Acenteler adına özellikle teşekkürlerimizi iletiyoruz.

 

Bu görüşmenin ardından 21 Mayıs 2020 tarihinde yine Ankara’da Hazine Sigortacılık Müdürü Sayın Dr. Ahmet Genç ve Sigortacılık Bürokratları ile Yönetmelik ile ilgili istişare toplantısı yaptık ve kabul etmediğimiz maddeleri kendilerine aktardık. Bunu takiben Tüm Ticaret Odaları meslek komiteleri ve tüm derneklerden görüşlerini istedik.

23 Mayıs 2020 tarihinde Sektör Meclisimizi tekrar toplayarak video konferans aracılığı ile hem gelişmeleri aktardık hem de sürece dair yol haritası üzerinde istişarelerde bulunduk.Bu toplantıda Meclis Üyelerimiz hem desteklerini belirttiler hem de Yönetmelik ile ilgili Bakanlık nezdinde yapılacak toplantı ve istişarelerin devam ettirme önerimizi uygun buldular.

Bu süreçte Acente meslektaşlarımız tarafından özellikle sosyal medya üzerinden yoğun bir “yönetmeliğin iptalini talep eden” kampanya başlatıldı ve bu kampanya birkaç gün sürerek Ülke gündeminde ilk sıralarda yer aldı.

Twitter ortamında yaklaşık olarak Seksen bin tweet ile mesleki anlamda ilk kez bu kadar yoğun bir etkileşim sağlandı. Sosyal medya ortamında yapılan kampanyalara meslektaşlarımız tek vücut olarak büyük bir destek verdi. Bu desteği veren tüm meslektaşlarımıza İcra Komitesi olarak teşekkür ediyoruz.

Sosyal Medya kampanyasının ardından haziran ayı başında bu kez farklı illerdeki Ticaret Odaları ve bu Odalara bağlı Sigortacılık Meslek Komite yönetimleri 9 Mayıs tarihli yönetmeliğin sakıncalı maddelerine dikkat çeken ve yönetmeliğin iptalini talep eden Basın Duyurularını Kamuoyu ile paylaştılar. Bu Basın Duyuruları Ulusal ve yerel basın organlarında da geniş olarak yayınlandı.

Bakanımız Berat Bey’in talebi doğrultusunda Bakan Yardımcısı Sayın Bülent Aksu ile yönetmelik gündemli yapılacak toplantının tarihi 11 Haziran olarak belirlenince 10 Haziran tarihinde İcra Komitesi olarak Ankara’da aylık olağan toplantımızı için bir araya geldik.

Bu toplantıda ana gündem konumuz yönetmelik için Bakan Yardımcısı ile yapacağımız toplantı ve toplantıdaki yol haritamızı belirlemek oldu.

11 Haziran 2020 Tarihinde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcımız Sayın Bülent Aksu başkanlığında 9 Mayıs tarihli yönetmelik değişikliği konularını görüşmek üzere toplandık.

Toplantıya göreve yeni atanan SEDDK (Sigorta ve Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu) Başkanı Sayın Türker Gürsoy ile birlikte Hazine Müsteşar Yardımcısı Sayın Dr. Ahmet Genç’de katıldılar.

 

Bu vesile ile göreve yeni atanan SEDDK BAŞKANI Sayın Türker Gürsoy ve Kurulun diğer Üyelerine görevlerinde başarılar diliyoruz.

Toplantıya İcra Komitesinin Üyeleri eksiksiz olarak katıldık.

Toplantıda 9 Mayıs 2020 Tarihli “Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigortacılık Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik " ile ilgili detaylı görüşlerimizi Bakan Yardımcısı ve SEDDK Başkanına aktardık ve birçok maddenin Acentelerin geleceği açısından sakıncalarını olası örneklerle aktardık.

Ayrıca Yönetmelik değişikliği ile uygulamaya geçecek birçok madde doğrultusunda Sigortacılık yapmaya yetkisi olmayan birçok kişi ve kuruluşun faaliyet yapacağını bununda sektörel ve müşteriler bazında ciddi sıkıntılara yol açacağını detaylı olarak aktarma imkanı bulduk.

Bakan Yardımcımız Sayın Bülent Aksu ilettiğimiz sakıncaları ve Yönetmelik hakkındaki sıkıntılarımıza hak verip, Sigorta acentelerini mağdur edecek hiçbir işlemin içinde olmayız.” diyerek konunun SEDDK Yönetimi ile kısa zamanda bir araya gelerek yapılacak toplantılarda acentelerin mağduriyet yaşamamaları adına konunun olumlu olarak çözülmesi için gereken takibi yapacaklarını ilettiler.

İcra Komitesi olarak hem Bakan Yardımcımızın hem de SEDDK Başkanının yönetmelik ile ilgili sıkıntılara gösterdikleri hassasiyet ve çözüm amaçlı yaklaşımları için kendilerine İcra Komitemiz adına teşekkürlerimizi ileterek toplantıyı tamamladık.

İcra Komitemiz açısından olumlu ve verimli geçtiğini düşündüğümüz bu toplantıdan sonra SEDDK Yöneticileri ile yapılacak toplantılarda Yönetmeliğe dair sıkıntıları fikir birliği ile çözebilmeyi hedefliyoruz.

Sonuç olarak 16.000 acentenin seçimi ile seçilmiş olan Saik bu yönetmelikte de olduğu gibi hemen aksiyon almış ve gerekli girişimleri yapmıştır.

Sonuçlarını hep beraber göreceğiz. Saik elinden geldiğince acentelerimiz için savaşmaya devam edecektir.

Bir çok Acentemizden, İl Odaları Meslek Komitelerimizden, STK’lardan sürecin anlaşılmasından sonra destek gördük.

Tabii ki eleştireler de olacaktır ama bu eleştireler yapıcı olduğu zaman bir anlam ifade ediyor.

Bilmeden, sorgulamadan, sırf eleştirmek için yapılan eleştirilerin hiçbir anlamı yok maalesef.

Bugüne kadar görevi süremiz boyunca Saik olarak 36 fiziki olarak il ziyaret yaptık.

Acentelerimize, İl Odaları Meslek Komitelerimize, tüm STK’lara dokunmaya çalışıyoruz.

110’a yakında pandemi döneminde video konfreans toplantıları yaptık, yapmaya ve çalışmaya da devam ediyoruz.

Sizlere de bu süreci acentelerimize direkt ulaştırdığınız ve vesile olduğunuz için de ayrıca çok teşekkür ederiz.

 

Kaynak: SİGORTACI GAZETESİ
Bu haber 504 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum