Trafik poliçesinde gelinen noktada suçlu acenteler mi?

Yeni yılda trafik teminatının %20 artış göstermesinden dolayı sigorta şirketleri zaten memnun olmadıkları fiyat tarifesine doğal olarak %20 prim artışı talepleri olunca 2023 yılının ilk günlerinde biz acenteler kan kusar hale geldik.

Trafik poliçesinde gelinen noktada suçlu acenteler mi?
19 Ocak 2023 - 14:15

2022 yılını sigorta sektörü özelinde nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce 2022 yılı sigorta sektöründen neler götürmüş ve neleri sektöre kazandırmıştır? 2023 yılına sektörel olarak umutla bakıyor musunuz?

2022 yılında sigorta sektörünü samimi olarak değerlendiremiyorum. İlk olarak, nisan ayından başlayan trafik sigortası krizi yıl sonuna kadar sürdü stabil bir şekilde. 2023 ilk ayında 2022 yılının kriz ortamını bile arayacağımız aklımıza gelmezdi. Yeni yılda trafik teminatının %20 artış göstermesinden dolayı sigorta şirketleri zaten memnun olmadıkları fiyat tarifesine doğal olarak %20 prim artışı talepleri olunca 2023 yılının ilk günlerinde biz acenteler kan kusar hale geldik. Maalesef sözümün başındaki samimiyetsizliği açmak istiyorum. Acentelere poliçe üretimi yaptırmamak için yoğun çabalar sağlayan sigorta şirketlerimiz dijital ortamdan brokerlerden bankalarından acenteye kestirmedikleri poliçeleri çok rahat düzenlemesinin adı başka ne olabilir?

Şimdi sormak istiyorum;

Trafik poliçesinde gelinen noktada suçlu acenteler mi?

Salgın döneminde poliçeleri 300 TL’ye fiyatlandıran acenteler mi?

Ya da anlaşmalı kaza tutanaklarının hayata geçmesinin sebebi acenteler mi?

Yetkili servislerin sigorta şirketlerinden 5 katı fazla onarım ücreti almaları ve sonra da dışarda araçları tamirhanede yaptırarak 1 birim maliyet ile sigorta şirketlerinden 5 birim onarım parasını almalarının sebebi acenteler mi?

Sigorta şirketleri ekranlarından nerden nasıl poliçeler kesildiğini görmek istemeyen sigorta şirketlerinin ekranlarının kontrolünü sağlamlayamamalarının sebebi acenteler mi?

Her köşe başında şube açılmasının acentelerin bu brokerlerin altında ezilmesinin sebebi acenteler mi?

Üretim nerden gelirse gelsin ben hedefimi yapayım diyen şubecilere göz yuman acenteler mi?

Değer kaybını trafik sigortalarından tazmin edilmesinin sebebi acenteler mi?

Trafik sigortasında orijinal parça kullanılmasını talep edenler acenteler mi?

Tarifeyi basamakları belirleyen acenteler mi?

Tarifenin sabit veya serbest olmasını belirleyen acenteler mi?

Trafik sigortasını teminatlarını belirleyen acenteler mi?

Bu sorunların çözülmemesinin sebebi acenteler mi?

Bu sorunların tamamının cevabı; hayır acenteler değil. Ama acenteler şu an ne durumda biliyor musunuz? Yangın poliçesini kasko poliçesini düzenlediğini sigortalısının kapıdaki arabasının trafik sigortasını düzenleyemeyen durumda. Ekmek satamayan market süt ve peynir satamayan şarküteri gibiyiz.

Nerde vatandaşa hizmet?

16 bin acente on binlerce çalışanları ve aileleri vatandaş değil mi?

Sigorta şirketleri sosyal sorumluluğu spor kulüplerine sponsor olmak veya kendi reklamlarını yapmak için sponsorlukları sosyal sorumluluk falan mı sanıyor? Acenteler hani iş ortaklarıydı siz iş ortaklarınızı ne durumlara soktuğunuzun farkında mısınız? Sayın yöneticilerim yoksa halen acente sayısı az 50 bin olmalı mı diyorsunuz? Siz önce 16 bin acenteye doğru poliçeler düzenlemesini sağlayıp doğru fiyatlandırmalar yapmaları sağlayın, acente açma kısmı en kolayı bizde size yardımcı oluruz bu konuda.

Acenteleri her geçen gün daha kötü duruma düşürdüğünüzün farkında mısınız? Çok ciddi vergiler ödeyen ticaret odalarına en yüksek aidatları ödeyen iş insanlarını bu duruma düşürmeye hakkınız yok. Acenteleri bu kadar itibarsızlaştıranları acenteler asla unutmayacaktır.

Son olarak şunları söylemek istiyorum acenteler sigorta sektörünün başrol oyuncularıdır. Çünkü son kullanıcı tüketici ile eştir dosttur arkadaştır ahbaptır. Onların sigortalılara söyleyeceği her şey sigortalılar yani vatandaş nezdinde değer görmektedir. Bugünkü vatandaşın hizmet alamamasının sebeplerini bütün acente arkadaşlarım bunu herkese anlatıyor ve bunun da elbette kötü bir karşılığı maalesef olacaktır. Ve bu durumun günü geldiğinde vebalini ödeyeceğinizi unutmayın lütfen.

2023 yılında tek beklentimiz acentelerin itibarlarını acentelere geri verilmesidir.

Sağlıklı günler dilerim.
Serkan KILIK 
Bursa Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı



 


Bu haber 333 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum