Haksız Fesihler Son Bulmalı

Batman Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Salih Ekinci, 10 Ocak 2023 tarihinde Kanal 3 ekranlarında yayınlanan Sigorta Gündemi programında Afyon Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Bekir Özerdem’in konuğu oldu.

Haksız Fesihler Son Bulmalı
13 Ocak 2023 - 10:12 - Güncelleme: 13 Ocak 2023 - 10:19

Hiç kimse konuşmuyorsa, sorun yoktur diyemeyiz

Canlı yayına, haksız acente fesihleri ile başlayan Ekinci, acente fesihlerinin önceki dönemlerde hasar prim oranından kaynaklandığını fakat günümüzde fesihlerin trafik sigortasına kalıcı çözüm bulunmama ve arz talep dengesinin bozulmasından kaynaklı olduğunu dile getirdi. Ekinci, üretim yoğunluğu trafik sigortasında olan acentelerin şirketler tarafından arandığı ve akabinde sigorta şirketlerinin temsilcileri tarafından ziyaret edilip trafik sigortası haricinde farklı branşlarda poliçe kesmeleri gerektiği aksi takdirde acenteliğinin feshedileceği söylendiğini belirten Ekinci ”Bunu herkes biliyor ama kimse konuşmuyor.” diyerek sözlerine devam etti.

Acenteliğinin feshedilmemesi için farklı branşlarda ya da trafik sigortasına ek poliçe satışı yapan acentelerinin esas sıkıntısının buradan sonra başladığını belirten Batman Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Salih Ekinci, acenteliğinde trafik sigortası üretimine ek poliçe satmamasını bir örnek ile açıkladı;

“Ben de trafik sigortası üretimi yapıyorum ama yanına da bir şey satamıyorum. Trafik sigortasının yanında bir şey aslında satılmıyor. Örneğin trafik sigortasından 300 TL komisyon alan bir acente trafik sigortasından kazandığı komisyonun 150 TL’sini ferdi kaza sigortası düzenleyerek, komisyonun bir kısmını şirkete iade ediyor. Yani burada aslında sigorta acentesini kazandığı komisyon 150 TL. “

Acenteliği feshedilmemesi için farklı branşlarda poliçe kesmeyi reddeden acentelere ise kısa sürede ihtarname geldiğini belirten Ekinci acentelik feshinin sözleşemeye uygun olduğunu ama adil ve hukuki olmadığını ekledi. Haksız acente fesihleri için çözüm önerisinde bulunan

Salih Ekinci,

“SEDDK yetkilerinin acilen sigorta acentelerinden ve şirket yetkilerinden temsilcilerin olduğu bir komisyon kurarak bu fesihleri bir an evvel görüşmesi gerekiyor. Çünkü sayı az değil yani kimse konuşmuyorsa hiç yoktur değil. Burada sadece bir sigorta şirketimizin binin üzerinde bu şekilde trafik sigortası düzenlediği için iptal ettiği yani feshetti acente var. “ dedi.

Üretimi onlar alıyor ama maalesef hasarı bize kalıyor

Sorunların Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne büyüyerek geldiğinin vurgusunu yapan Ekinci illerinde yeterince acente sayısı olmadığı gibi yeteri kadar sigorta şirketine de ulaşamadıklarını ekledi.

“İstanbul, Ankara ve İzmir’deki acente arkadaşlarımız burada şubeler vasıtasıyla veyahut yetkisiz acenteler vasıtasıyla buradaki üretimi alıyor. Buradaki üretimi onlar alıyor ama maalesef hasarı bize kalıyor. İstanbul, İzmir Ankara’da bulunan acente arkadaşlarımız şube açma masrafına girmeden buradaki emlakçı, oto alım satımcı, telefoncu kişilere program şifresi vererek haksız rekabet oluşturuyorlar. Buradaki acentelerin ekmeğini emeğini üretimini çalıyorlar.” diyerek Batman Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı durumun ne kadar vahim olduğunun altını çizdi.

SEDDK’nın son dönemdeki çalışmalarını takdir ettiğini belirten Ekinci trafik sigortasına tanzim edememe problemine kalıcı bir çözümün halen bulunmadığını fakat bu çözümü acenteler olarak beraber aramaları ve bu süreçte de herkesin üstüne düşen görevi yapması gerektiğini belirtti. “Köşemize çekilerek hiçbir yerde görev almayarak Sadece sosyal medyada yorum yaparak halledemeyiz. Kalkıp armut pişsin ağzıma düşsün ben iyiyim diyen arkadaşlarıma buradan selam olsun” dedi.

Acentelerin TOBB vasıtası ile havuz oluşturup sosyal güvencelerinin yapılması

Acentelik temelinde problemlerin çoğunun acentenin güçsüz olmasından kaynaklı olduğunu, acentenin güçlenmesi halında problemlerin %70’inin çözüleceğini dile getiren Ekinci acentelerin güçlenmesi için çözüm önerisinde bulunmayı da ihmal etmedi. Ekinci;

Acentelerin sisteminin sil baştan yapılması ve eksik kalan saç ayaklarının tamamlanması gerekir. Devlet TOBB veya SEDDK bünyesinde Oyak benzeri bir fon oluşturmalı. Her acente bu fona her ay cüzi miktarlarda katkı sağlamalı. Yani bir anlamda acente teminatını bu fona yatırmalı.

  1. Peki bu fon acenteye nasıl bir kazanç getirecek? Acentenin hayatında ne değiştirecek?
  2. Acente zorunlu ürünler için şirkete teminat yatırmayacak. Bir nevi teminatını fona yatırmış olacak
  3. Acente emekli olduğunda fonda biriken tüm brikmiş parasını alabilecek.
  4. İflas ettiğinde buradaki fonda biriken parası ile asgari geçimini sağlayabilecek.
  5. Sürekli sakatlık ve malulen emekli olma durumunda ikinci bir emeklilik tazminatı alabilecek.
  6. Acentenin sermaye yeterliliği konusundaki sorunlarını ortadan kaldıracak.
  7. Bu fon acente yararına olabilecek tüm projelerde yer alabilir.
  8. Grup ferdi grup hayat sigortası grup sağlık sigortası gibi poliçeleri acente sorumluluk poliçelerini fon tarafında yapılmasıyla acentenin
    ileri güvenle bakması sağlanacak.

Hayallerimiz Başka Bahara Kaldı

2023 yılından beklentileri öncelikli olarak 2022 yılını değerlendirerek başlayan Salih Ekinci,

“2023’e başlayacağız gene aynı problemlerle. Şimdi 2022’de biz ne yaptık? 2022’de biz şunu yaptık az kişiye hizmet verdik çok komisyon kazandık ama biz bu komisyonla bir refaha ulaşamadık. Çünkü aynı zamanda giderlerimiz arttı. Yani gene hayallerimiz başka baharlara kaldı. 2022 yılında biz ileride nasıl hatırlayacağız? Pandemi bitti ve enflasyon başladı. 2023 içi benim beklentilerim her zaman ben umutluyumdur hiçbir zaman umudumu kaybetmem çünkü bu topraklarda yaşıyorum buranın insanıyım ve buraya kuran insanlara güvendiğimden dolayı her zaman umutla bakarım geleceğe”

dedi. Birlik beraberlik adına kim ne yapıyorsa yanında olduğunu belirten Batman Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı sigorta sektörü için birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak sözlerini noktaladı.

Fatma Gökçe AKPINAR
Sigorta GÜNDEMİ 


Bu haber 448 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum