Tablo biraz karamsar olsa da !

25 Eylül- 1 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan sigortacılık haftası ile ilgili çalışmalarınız var mı var ise kısaca bahsedebilir misiniz? Ayrıca ülkemizde sigorta bilincinin arttırılabilmesi için neler yapılabilir?

Tablo biraz karamsar olsa da !
30 Eylül 2023 - 12:00 - Güncelleme: 04 Ekim 2023 - 10:42

 

Değerli sigorta sektörünün paydaşları, bu yılki sigorta haftasıyla ilgili sektörün bütün kurumlarında çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor.

Bu yazımda sigorta haftasına istinaden temenni beklentilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Malum sigorta sektörünün sorunları bitmek bir tarafa her geçen gün artarak çoğalıyor tabii burada bunun acısını son satıcılar acenteler daha fazla yaşamaya devam ediyor.

Yüz yılın felaketini yaşadığımız 2023 şubat ayından sonra maalesef ülkemizin risk puanlarının alaşağı olması zaten ağır aksak işleyen sistemimizin tıkanma noktasına getirmiştir.

Yangın poliçesindeki reasüransların bu yıl ülkemizden gitmek istemeleri, o branşında önümüzdeki günlerde teminat bulma, poliçe üretme sıkıntısını yaşatacağı maalesef aşikardır.

Trafik poliçesinde yıllardır süren keşmekeş ve kaos platform ve yarı havuz sistemi ile çözülmeye çalışılsa da bu sisteminde geçici olduğu söyleniyor buradaki kaos ve sıkıntıya yine yama yaparak çözüm bulmaya çalışılıyor. Kalıcı çözümler düşünülse de zaman alacağı maalesef kesin.

Sağlık sigortaları da ülkemizdeki enflasyonun etkisinde kalarak medikal enflasyonunda tavan yapması sonucu fiyat politikalarının pik yapması yine sektörü ve acenteleri kötü etkiledi. Ayrıca hastanelerin SGK kurumundan aldığı hizmet rakamlarından memnun olmadıkları için müşteriye usulsüz yollardan maliyeti yansıtma çabaları ciddi müşteri memnuniyetsizliği ve sağlık sigortalarına güven problemini yaratarak acentelerin kucağına sorun olarak bırakıldı.

Zorunlu hekim sigortalarının halen 10 yıl önceki tarifen devam etmesi komik rakamlara poliçe düzenlenmeye çalışılması sigorta şirketlerinin de haklı olarak bu rakamlara poliçe düzenlemekten kaçınmalarından dolayı acentelere her ağustos ayında hekim sorumluluk poliçesi düzenleyememe sendromu yaşattı.

Burada çok şükür kasko poliçelerinde araç artışları ile ilgili bağlantılı olarak kasko fiyatları artsa da bunun makul açıklamaları olması ve poliçenin teminat olarak kolay bulunması biz acentelerin tesellisi olmuştur.

Şimdi sizler diyeceksiniz Serkan bu kadar sorun ile acenteler nasıl motivasyon sağlıyorlar ve geleceğe nasıl bakıyorlar. Tablo maalesef biraz karamsar, olsa da bütün bu problemlerin çözüm önerilerinin olduğunu düşünüyorum.

Aslında sektörün devlet bacağında olan SEDDK kurumunun başında Sayın Mehmet Akif Eroğlu’nun olması bir şans, konulara vakıf olması ve gerçekten iyi niyetli çalıştığını bilmekteyiz. Âmâ şahsi görüşüm bu konunun devlet politikası haline gelmesi gerekmektedir. Bir de geçen yıl yaşadığımız felaketten sonra çok acil koşulsuz bir devrim yapılmalıdır.

Nasıl?

TC sınırlarında işletme ruhsatı alan her kuruma ciddi derece yangın tesisatı yangın önlemleri iş kazası ve deprem önlemlerini mecbur tutmalıdır. Gerekirse ruhsat verilmemeli faaliyet göstermesine izin verilmemelidir. Keza benzer durum deprem içinde geçerli olması gerekmektedir. Sadece işyerleri değil benzer önlemlerin en azından deprem önlemlerinin konutlar içinde olması gerekmektedir.

Trafik poliçesinde aslında düşünülen çözümler biraz daha basit gibi durmakta doğrudan tazmin ve serbest tarife kalıcı çözüm gibi durmaktadır.

Sağlık poliçelerinde kurumların usulsüz yaptıkları işlemler için gerekli denetimler ve ağır para cezaları çözüm olabilir diye düşünüyorum.

Hekim sorumluluk poliçelerinde ise tarifenin yine serbest bırakılması gerekmektedir. Bu durumda sanırım teminat bulmak daha kolay ve risk analizleri daha kolay olacaktır.

Gördüğünüz gibi sorunlarımız çok fakat çözüm yolları o kadar zor gözükmemektedir. Bunun çok acil devlet politikası haline getirilmesi şarttır. Kanunlar ve cezalar ciddi şekilde uygulanması gerekmektedir. Bunları anlatırken hep ünlü bir film repliği aklıma geliyor

^^Garp kafasıyla araba yaptık Şark kafasıyla içine benzini koymayı unuttuk ^^

Bizlerde dünyanın en ünlü sigorta reasürans ve sigorta şirketlerini güzel yurdumuza getirdik piyasalarımızı açtık fakat gerekli risk şartlarını ve düzgün olanakları maalesef sağlayamıyoruz.

Sağlıklı ve sigortalı günler dilerim..

Serkan KILIK

Bursa Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı


Kaynak: Sigorta Gündemi 


Bu haber 301 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum