SAİK üyesi Ayhan GENÇAL'dan bilgilendirme .

-Yine daha da büyük bir kararlılık ve mücadeleyi de göreve geldiğimiz 2018 yılından bu yana illegal çalışan yapılara karşı vermekteyiz. Bu anlamda göreve geldiğimizden bu yana İcra Komitesine meslektaşlarımızdan gelen şikayetler sonucunda onlarca soruşturma başlattık.

SAİK üyesi Ayhan GENÇAL'dan bilgilendirme .
01 Mart 2021 - 14:23
Yaşanılan salgın kaynaklı olarak hem Ülkemizde hem dünyada ekonomik ve sosyal kısıtlama ve daralmalar maalesef devam etmekte.
Bu durum haliyle sigorta sektörünü de diğer sektörler kadar olmasa da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ama yeni açıklanan 2020 Sigorta Sektör verilerine göre salgının getirdiği olumsuzluklara rağmen hayat dışı branşta % 19, hayat branşında  ise % 27 büyüme sağlanmış durumda. Salgının insani anlamda en önemli olgunun Sağlık olduğunu tekrar hatırlatmasının da etkisiyle sağlık branşında ve özellikle Tamamlayıcı Sağlık Sigortalarındaki artış oranları ise çok daha yüksek oranlarda gerçekleşti.
Bu rakamlar da tüm olumsuzluklara rağmen sigorta ihtiyacının ve sigortaya güvenin arttığını gösteriyor bizlere.
Salgının başlangıcında da meslektaşlarımıza sektörel etkilenme anlamında çok olumsuzluklar olmayacağını hep anlatmıştık, bu rakamlar da öngörülerimizin doğruluğunu kanıtladı.
2021 Yılının ilk iki ayında salgında ki vaka artışlarının ve özellikle bir çok sektörde faaliyetlerin yapılmamasının, sokağa çıkma kısıtlamalarının ekonomik daralmaya yol açtığını hep birlikte gözlemliyoruz.
Bu durum haliyle sektöre de yansıyor ama, TSB 2021 Ocak ayı verilerine göre de sektör geçen yıla göre Ocak ayında % 34 gibi oldukça yüksek bir büyüme gerçekleştirmiş durumda.Salgın nedeniyle hala bazı bizleri de ilgilendiren bazı lokomotif sektörlerde ( otomotiv-Emlak-İnşaat-Taşımacılık gibi ) daralmalar söz konusu. Salgın illetinden kurtulduktan sonra öngörümüz; bu sektörlerinde normalleşmeye başlaması ile yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde sektörel anlamda işlerin ve üretimlerin daha iyi olacağı şeklindedir.
İcra Komitesi olarak aylık rutin toplantı ve çalışmalarımıza aksatmadan mümkün olabildiğince devam etmekteyiz. Geçen yıl Mayıs ayında çıkan " Mesafeli Satışlara Yönelik Yönetmelik Değişikliği " çaba ve girişimlerimiz sonrası uygulamaya alnmamıştı.
Sonrasında özellikle SEDDK Nezdinde yeni yönetmelik  taslak çalışma ve görüşmelerini aylardır sürdürmekteyiz. Tahminimiz gelecek yakın süreçte bizleri de üzmeyecek bir taslak üzerinde anlaşacağımız şeklindedir.
Taslak üzerindeki sakıncalı ve sıkıntı yaratabilecek maddelere itirazlarımızda kararlılığımızda sürmektedir ve sürecektir.
-Yine daha da büyük bir kararlılık ve mücadeleyi de göreve geldiğimiz 2018 yılından bu yana illegal çalışan yapılara karşı vermekteyiz.
Bu anlamda göreve geldiğimizden bu yana İcra Komitesine meslektaşlarımızdan gelen şikayetler sonucunda onlarca soruşturma başlattık. Gelen soruşturma raporları sonrasında onlarca Acente ve kişiye; Uyarı, Kınama, Faaliyeti kısa süreli durdurma ve Meslekten men cezalarını uyguladık.
Geçtiğimiz ay içinde ise bu anlamda ki en büyük ceza uygulaması gerçekleşti ve yüze yakın şubesi olan ama şubelerinin dışında onlarca, yüzlerce kişi ve yapıya illegal şekilde ekran ve şifre dağıtan  Acente ve sahiplerine meslekten men cezası verdik ve yapının faaliyetlerini durdurduk.
Benzer büyüklükte ve yine benzer illegal çalışmaları olan diğer bazı yapılar hakkındaki soruşturma çalışmaları devam etmekte olup, usulsüzlük devamları durumunda bunların da aynı cezaları alacağını şimdiden söyleyebiliz.
Keza; salt Acenteler değil bizim sorumluluğumuzda olmayan ama illegal çalışmalar yapan, yasal faaliyet sınırları dışında hareket eden, tüketicileri aldatmaya yönelik reklam ve yayınları olan, haksız rekabete yol açacak şekilde komisyon iadeleri yapan, vergisel anlamda kaçakları olan yapı ve kuruluşları engellemek içinde özellikle kamu ve bağlı oldukları kurumlar anlamında girişim ve çalışmalarımızda aralıksız sürmekte.
-Şubat ayı içinde SEDDK tarafında önemli bir genelge yayınlandı. 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu Ek 6. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Genelge olarak adlandırılan genelgenin önemli yanlarına dair kısa bilgilendirmeler yapmak isterim.
-Malumunuz üzere son yıllarda maddi ve özellikle bedeni kayıplarla sonuçlanan kazalara dair illegal şekilde veri toplayarak, mağdurlar ve yakınlarına ulaşıp, onlardan aldıkları vekaletlerle sigorta şirketleri ve mahkemeler nezdinde işlemleri yürüten ama sigortacılık ve hukuk anlamında sıfatlaro olmayan bu kurumlar kazazedeler ve sektörel anlamda büyük mağduriyetler yaratıyorlardı. 2020 Yılında yapılan bir yönetmelik düzenlemesi ile bu yapıların önü kesilmeye çalışıldı.
SEDDK’nın yayınladığı genelgenin ilk maddeleri bu konuda benzer kısıtlamalar içeriyor.
-Genelgenin birkaç maddesi ise Sigorta şirketleri ile anlaşmalı kuruluşlarının ( Sağlık Kurumları- Yetkili Servisler vd ) ilişkilerinin düzenlenmesine yönelik maddeler. Lakin; bu maddelerin uygulama ve işleyişte neler getirip, neler götüreceğine dair bazı belirsizlikler var gibi. İlerleyen günlerde bu konuları da takip ediyor olacağız.
Ayhan GENÇAL
TOBB SAİK Yönetim Kurulu Üyesi

 
Bu haber 5301 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum