EGESAD Yetkilileri bilgilendirdi .

Ege Sigorta Acenteleri Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy KOCAMANOĞLU yaşanan acente sıkıntılarına istinaden SEEDK / TSB / SAİK kanadı ile sorunları bildiren bir yazı paylaştı.

EGESAD Yetkilileri bilgilendirdi .
22 Ocak 2022 - 14:01
BROKERLERİN KAMU İHALELERİNE GİREREK TEKLİF VERMESİNİN SAKINCALARI
Sigortacılık kanuna göre broker Sigorta veya reasürans sözleşmesi yaptırmak isteyenleri temsil ederek bu sözleşmelerin yaptırılacağı şirketlerin seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranarak ve teminat almak isteyen kişilerin hak ve menfaatlerini gözeterek sözleşmelerin akdinden önceki hazırlık çalışmalarını yürütmeyi ve gerektiğinde sözleşmelerin uygulanmasında veya tazminatın tahsilinde yardımcı olmayı meslek edinen kişidir. Broker, yetkilendirilmesi durumunda sigorta şirketinin temsilcisi değildir. Bir müşteri için teklif çalışmasını sigorta marketinden ancak sigortalı tarafından atanması durumunda yapabilir. Sigorta şirketi veya onu temsil eden sigorta acentesi gibi “sigorta teminatı” sağlayıcısı ya da “sigorta teminatı sağlayıcısının temsilcisi” değildir. Kamu İhale Kanunu’na göre sigorta brokerleri sigorta teminatı tedarikçisi olmaması nedeniyle sigorta ihalelerine teklif vermemelidir. Danışman sıfatıyla sigorta danışmanlığı ihalelerine teklif verebilirler. Sigorta ve acente brokerliği yönetmeliğinin 15,3 maddesine göre broker kendisini atayan kişiye birden fazla teklifi karşılaştırmalı olarak sunmalıdır. Bu uygulama da Kamu İhale Kanunu’na uygun değildir. Bu nedenle sigorta brokerlerinin sigorta kamu ihalelerine teklif vermesi Sigortacılık Kanunu’na ve Kamu İhale Kanunu’na uygun değildir.

BROKERLERİN BANKALARLA ORTAK ÇALIŞMASI
Sigortacılık kanuna göre bankaların sadece sigorta şirketlerinin acenteliğini yapma yetkisi bulunmaktadır. Brokerlerle acentelerin iş ilişkisi Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 02/05/2019 tarihli TOBB tarafından yayımlanan aşağıdaki linkteki duyurusuna göre  düzenlenmiştir: https://www.tobb.org.tr/SigortacilikMudurlugu/SigortaAcenteleri/Dokumanlar/duyurular/mevzuat/Sigorta%20Acenteleri%20ile%20Brokerleri%20Aras%C4%B1ndaki%20%C4%B0%C5%9F%20Payla%C5%9F%C4%B1m%C4%B1na%20%C4%B0li%C5%9Fkin%20Sektor%20Duyurusu.pdf Bu duyuruya göre broker ve acente arasındaki ilişki sürekli ve sistematik olmamak ve acenteler tarafından çözüm üretilemeyen işlere özel olmalıdır. Halbuki sadece acentelik yetkisi bulunan bankalar, müşterilerine kendi antetleri ile sigorta şirketi ismi belirtmeden brokerlerin lokal piyasadan bulduğu ve acenteler tarafından çözüm üretilebilecek risklerde brokerlerle sürekli ve sistematik iş ortaklığı yapmaktadırlar. Sigorta ile ilgili kendisine sadece acentelik yapma yetkisi verilen bankalar, aracısı olmadığı sigorta poliçelerini müşterilerine sunmakta ve anlaşması olmayan sigorta şirketleri tarafından broker aracılığı ile poliçelendirilmesine aracılık yapmaktadır. Bu uygulama hem bankaların sigorta acentelik yapabilmesine izin verilen yönetmeliğe hem de hazinenin broker-acente ilişkisine dair duyurusuna aykırıdır. Broker ile banka arasındaki bu yasaya aykırı gelir paylaşımı yapılarken de brokerden alınan hizmetin KDV dahil faturalanması da gerekmektedir. Banka-Broker işbirliği ile yapılan işlerin vergi usul kanununa da uygunluğu da denetlenmelidir.
ÜÇÜNCÜ ŞAHIS SORUMLULUK SİGORTALARININ ZORUNLU OLMASI GEREKLİLİĞİ VE DÜZENLENMESİ GEREKEN YENİLİKLER
Organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgeler gibi sanayi faaliyetlerinin yoğun olduğu yerlerde üçüncü şahıs sorumluluk riskleri sonrası oluşan hasarların sorumlu tarafından karşılanmaması üretimin devamlılığı etkilemekte ve sanayiler mağdur olmaktadır. Bu nedenle üçüncü şahıs sorumluluk sigortasının zorunlu olması gerekliliği oluşmaktadır. Üçüncü Şahıs Sorumluluk Genel Koşullarının 3B3 maddesinde de Zelzele, seylap, su basması, çığ, heyelan, yanardağ indifaı, infilak, yangın, duman, sis, buhar ve su yüzünden uğranılan zarar ve ziyandan doğan malisorumluluk da istisna edilmektedir. Buradaki su basması, yangın, duman, buhar ve su rizikoları nedeniyle oluşan sorumluluğun istisna edilemesinin nedeni bu risklerin yangın sigortası komşuluk mali sorumluluk teminatı kapsamında olduğu varsayımıdır. Ancak, bu riskler sonucu komşuluğu bulunmayan üçüncü şahıslar da hasar görebilmektedir. Bu nednele bu risklerin istisna edilmesi yerine yangın sigortası komşuluk sorumluluk sigortasının geçerli olabileceği durumlarda excess (artan) poliçe olarak, olmadığı durumlarda öncül poliçe olarak çalışması sigortalıların ve mağdurlarının kaybını azaltacaktır. Zorunlu sigorta poliçesi düzenlemesi yapılırken, genel şartlardaki ilgili istisna maddesinin düzenlenmesi; zorunlu poliçe uygulamasının amacına uygun olacaktır.

ZORUNLU OLMASI GEREKEN RİSK YÖNETİMİ HİZMETİ

Özellikle organize sanayi bölgesi ve serbest bölge gibi yerlerde işin devamlılığı için riskin transferi kadar önemli olan konu riskin korunmasıdır.Bu konu BEKRA (Büyük Endüstriyel Kaza Risklerinin Azaltılması) Mevzuatı için de gerekli bir konudur. Özellikle yeni yapılan sanayi tesislerinin gerekli güvenlik uygulamalarına uyularak yapılması ve sigorta şirketlerinin sigorta kabul yönetmeliklerine uygun olarak tesislerin yapılması sigorta temini konusunda sigorta acentelerinin yaşadığı sorunları çözecektir. Bu amaçla sigorta acentelerinin gerekli mühendislik bilgi ve yetenekleri bünyesinde bulundurarak ya da bu hizmeti ilgili lisanlara sahip değerlendirme ve danışmanlık şirketleri ile koordineli olarak bu risk danışmanlığı hizmetini sağlaması hem riskin önlenmesini hem de riskin transferini kolaylaştıracaktır. Bu nedenle yeni yapılan tesislerde risklerinin kontrolü amacıyla risk proje danışmanlığı hizmetinin zorunlu olmasını ve bu hizmetin riskin transferinde yaşanan zorlukların farkında olan yeterli koşulları sağlayabilen sigorta acenteleri tarafından yapılması yararlı olacaktır.
 
Bu haber 877 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum