EGESAD : Komisyonların acil olarak yükseltilmesi lazım .

2018  sonrasında öncelikle  zorunlu sigorta poliçeleri olmak üzere acente komisyon oranlarında ciddi azalmalar yaşandı. Öte yandan, acente giderleri devamlı artmaktadır. Azalan komisyon oranları artan sabit giderleri karşılayamamaktadır.

EGESAD : Komisyonların acil olarak yükseltilmesi lazım .
22 Ocak 2022 - 14:42 - Güncelleme: 22 Ocak 2022 - 14:54


Sigorta sektörü içinde sigorta bilincini Tüm ülkede yayan  istihdamı en yüksek oranda sağlayan,  GMSH’ ye  en yüksek oranda katkı sağlayan finans sektörünün en güçlü aracıları olan acentelerin yüksek enflasyon nedeniyle artan sabit giderlerini karşılamada yaşayacağı zorluklar hem ülkemizde  sigorta bilincinin yayılmasını olumsuz etkileyecek hem sağlanan istihdamda azalmaya neden olacak  hem sigortalıların yaşadıkları hasarların yönetilmesini zorlaştıracak.

Dolayısıyla, ülke ekonomisinin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Bu nedenle, öncelikle zorunlu sigortalar olmak üzere acente komisyon oranlarının arttırılması sektörün nitelikli hizmet vererek yaşaması için gerekli olmuştur. 

Öte yandan, acenteler verdikleri  hizmetin hem emek hem zaman olarak en önemli bölümünü uygun poliçeyi sigortalılarına sunabilmek amacıyla poliçeleşme aşamasında vermektedir.

Ancak,  poliçe iptalleri sonrası  acente komisyonunun sigortalıya  iade edilmesi verilen bu hizmetin karşılığının alınmasını engellemektedir.

Acente komisyonu dışında prime etki eden diğer maliyetlerin iptal sonrası gün esası ile sigortalıya iadesi uygun prosüdürken,  verilmiş bir hizmet nedeniyle acentenin gelirinin verilen hizmetin tarafların mutabık kaldığı bir sözleşmeye dayalı olmasına ve bu hizmetin ayıplı ve kusurlu olmamasına rağmen  geri alınmasına dair uygulamaların  gözden geçirilmesini değerli görüşlerinize sunarız.

Ersoy KOCAMANOĞLU
EGESAD Ynt.Krl.Bşk
Bu haber 709 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum