COĞRAFYA KADER MİDİR ?

Derler ya her işin her mesleğin zor bir yani vardır ,peki bizim mesleğin ? Sigorta Acenteliğinin kaç zor yanı var ?  Hep mi böyle idi , sonradan oldu ise ne zaman ve neden ? Her şey 5684 ile mi başladı ? Yoksa 5864'e kırk yama edilen genelgeler, duyurular ile mi değişti her şey?

COĞRAFYA KADER MİDİR ?
21 Ekim 2022 - 09:57 - Güncelleme: 21 Ekim 2022 - 11:46

Ülkemiz kaç bölgeden oluşur , kaç mevsim vardır sorularını hepimiz ilkokulda öğrendik. Dünya nereden nereye doğru döner , dönerken neler olur falan.... Peki bizim meslek nereden nereye evrildi ? Her evrilmede kime ne kar ne zarar getirdi ?
Peki bu bölgeler de bizim ülke sınırları içinde mi ?
Yahu nedir yani bu  laflar yani amacın ne mi dediniz ? Var tabiki bir amacım , biryerden  çıkıp bir yere geleceğim ...
Hiç acentelik sözleşmenizi  okudunuz mu ? Ya da tanzim ettiğiniz poliçelerinin genel şartlarını , özel şartlarını ? Okudunuz mu ? Bizim genel olarak okumua sorunumuz da var da , o başka bir ders konusu olabilir :)

Şimdi Acentelik Sözleşmelerimizde TC sınırları içinde poliçe tanzim etmeye , tahsilata vs vs yetki verilir , Poliçelerde de “ nerede geçerli” olduğu yazar. Nerede ne teminatı verir ... Peki Mardin neresi ? Madrid ile mi karıştırdınız ?
Peki Batman ? Yok canım daha neler , bunu da o 89 lu yıllardaki gişe rekorları kıran Gotham şehrinin kahramanı yarasa adam mı sandınız ?
Batman da yaşayıp bu kötü espriyi duymayan yoktur, Ben de yapmış gibi oldum ama tam da espri yapmış da sayılmam ...  Nerede Madrid , nerede Gotham şehrinin kahramanı ?
Ve tabiki bizim konumuzla alaksı ne diyeceksiniz ? Süper bir coğrafya bilgim olmasa da , Mardin nerede , Batman nerede, Diyarbakır nerede biliyorum.
Türkiye'nin her ilinde meslektaşlarım var. Lakin her ilin birşeyleri maşhurken bizim bu saydığımız bazı illerimizin nesi meşhur ? Poliçe tanzim edememek ... Peki Siz başka bir ülkede mi yaşıyorsunuz Arkadaşlar ? Siz başka bir Vekalete mi imza attınız ? Ve asıl soru Orası Türkiye değil mi  ?

Ben İzmir'de yaşıyorum . En Batı da .. Hepimizin ortak sorunu Ayşe teyzenin cart yırtılan gömleğinden daha meşhur trafik Sigortası tanzim edememe.
Halk dilinde poliçe kesilmiyor abi :)

Bunu da anlatabilmek o kadar zor ki...
Ne demek kesilmiyor ?
Yani ekran geçmiyor .. Ekran ne yahu ?
Ben bu durumda diyorum ki , gidin Cimer e şikayet edin. Benim de adımı verin. Yapamadı, Benim trafik sigortamı kesmedi deyin... Var mıdır acaba Cimer e giden şikayet ?
 
Peki Sigorta Şirketleri neden bunu yapmaktan “ kaçınıyor “?

Tarifeyi belirleyen Sigorta Acentesi mi ?
Hasar prim oranını bozan , kazayı yapan Sigortalı değil mi ? Arabayı ben mi kullandım da cezayı bana kesiyorsunuz Sigorta Şirketleri ?
Pandemi zamanında “ iyilik “ için 300 tl ye kadar düşen primlerle poliçe tanzimine ben mi onay verdimde benim ekranıma kota koyuyorsunuz ? 
Şimdi 2022 de primler ( hususi otomobil , %20 hasarsızlık indirimi olan , gününü kaçırmamış, kazaya karışmamış, 35 plaka için örnektir )   Sigortalının ödediği pirm 2500 tl iken de ben belirlemedim tarifeyi !!!
Bu sigortalı geçen sene 864.- TL prim ödemiş.
Bir örnek daha vereyim ... A kişisi 2021 yılında 568.- TL prim ödemiş , 2022 de 2474.- TL POLİÇEYİ KESECEK BİR ŞİRKET BULUP  Sigortalıma cevap verebilmiş ve poliçeyi tanzim edebilmişim .

Acentesi olduğum bir şirket günde 1 trafik Sigortası yapıyor , sonra sistem çalışması var uyarısı ile günü bitiriyor .
Yine Acentesi olduğum bir şirket diyor ki , aylık üretiminin %30 u  oranında Trafik Sigortası yapabilirsin , sonra çek ayağını gazdan çek diyor.
Ben bu Ülkenin en batısında yaşıyorum , burada Tarım, Nakliyat , Konut , Yabancı Sağlık , Özel Sağlık ve TSS , Kasko , İşyeri poliçesi de yapabiliyorum. Yani ben Sigorta Şirketlerinin “ sevdiği “ bir acenteyim. Portföy çeşitliliği diyorlar buna . Zararı dağıtıyorum yani bir diğer adıyla ....

Peki adı zorunlu olan DASK poliçesinin tüm Türkiye 'de tanzim edilme oranı kaç biliyor msuunuz  ?  %54 ....
Aşağıdaki çizelge Doğal Afet Sigortaları Kurumu web sayfasından alınmıştır.
Birçok bölgesi 1.derece deprem kuşağında olan ülkede Devletin yapamadığını ben nasıl yapayım demez mi Acente ? 
Peki burada Coğrafya kaderdir mi ?

 
  
 


Vatandaşın elektrik su bağlatmak için gerekli evraklar listesinde yer alan bir kağıt parçası olmaktan öte gidebilmiş mi dask ?
365 günlük olan poliçe vadesinde yenilenmiş mi ?
Yenilenme oranları nedir ?

Sanayinin olmadığı , Konut Sigortası bilinci oturmamış ( Devlet kendi poliçesini bile yapamazken ) , ve kanayan yara... yıllarıdır da terör belasıyla uğraşmış - bazı şirketler de kasko için çarpma çarpışma için teminat verse de terör teminatı hariçtir  notuyla poliçe keser – bu illerde yaşayan meslektaşlarım ne yapsın ?
Suç mudur coğrafyası ? 


Eğitim mi gerekli , vermek çok mu zor ,
Belirli gün ve haftalarda tanıtımlar yapmak çok mu zor ,
Sigorta bilincini ülkenin her yanına yaymak için reklamlar hazırlamak ve görsel basında yayınlamak çok mu zor ?
DEĞİL... hiç de değil.
Bizim arkamızda koskoca TOBB var , gücünü hissedelim ..
Bizim arkamızda , illerimizin Ticaret Odaları var, gücünü hissedelim.

Çünkü biz kuruluşunda Levha Kayıt Ücreti ödeyen Sigorta Acenteleriyiz.
Çünkü Biz yasa ile kurulan, Üniversitelerde bölümü olan bir meslek grubuyuz .
Çünkü biz illerimizdeki Ticaret Odalarına  yıllık aidat ödeyen , karı üzerinden bi daha aidat ödeyen , Vergisini en yüksek birimden ödeyen  17.000 Sigorta Acentesiyiz .
Çünkü biz 17.000x2 kişi ile ( min. personel ) SGK ödeyen , Ülkeye katkı sağlayan bir sektörüz .
Bizi illerimizin sınırları ile zorlamayn.
Bizi satış baskısıyla zorlamayın.
Bizi kota ile zorlamayın!
Çünkü biz biliyoruz ki o poliçeyi tanzim edersek ekmek parası kazanacağız .
Siz de Bize inanın ve Güvenin.
Ve yanımızda durun.

Saygılarımla 
Özlem Özer SARMIŞ

 
Bu haber 1273 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Hamza dogan
    1 yıl önce
    Bülgede yaşayan birisi olarak yazınız için size minet duyuyoruz,teşekırler Özlem hanım.
  • Engin Akın
    1 yıl önce
    Ağzına yüreğine sağlık özlem hanım teşekkür ediyorum
  • özlem özer
    1 yıl önce
    Engin Bey , çok teşekkür ederim.