ACENTELİK SÖZLEŞMELERİNİN UYARLANMASINA İLİŞKİN SEKTÖR DUYURUSU (2016/23)

  Bilindiği üzere, Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin “Acentelik Sözleşmesi” başlıklı 15 inci maddesi ile sigorta şirketleriyle acenteler arasındaki sözleşmelerde olması gereken asgari unsurlar if

ACENTELİK SÖZLEŞMELERİNİN UYARLANMASINA İLİŞKİN SEKTÖR DUYURUSU (2016/23)
08 Ağustos 2016 - 09:45
 

Bilindiği üzere, Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin “Acentelik Sözleşmesi” başlıklı 15 inci maddesi ile sigorta şirketleriyle acenteler arasındaki sözleşmelerde olması gereken asgari unsurlar ifade edilmiş olup aynı Yönetmeliğin Geçici 6 ncı maddesi “Mevcut acentelik sözleşmeleri, bu Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilir.” hükmünü amir olup 16.07.2016 tarihi itibariyle bahse konu hüküm yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Yönetmelik mevcut acente sözleşmelerinin tamamının yenilenmesini öngörmemekte, acente sözleşmelerinin Yönetmelik hükümleriyle uyumlu hale getirilmesini amirdir. Bu itibarla Yönetmelik hükmüne uygun olan acentelik sözleşmelerinin yenilenmesine gerek olmadığı gibi, ilgili Yönetmelik hükmün uygun olmayan acentelik sözleşmelerinin ise bahse konu şartları karşılayacak şekilde uyarlanması yeterli görülmektedir.
Diğer taraftan aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin beşinci fıkrası Sözleşme kapsamında yer alan hükümlerin acente aleyhine olacak şekilde değiştirilmesine ilişkin düzenlemeler, değişikliğin yapılmasından itibaren asgari 2 ay sonra yürürlüğe girer. Müsteşarlık bu süreyi yarısına kadar uzatabilir” hükmünü amir olup bahse konu madde uyarınca, sözleşme kapsamında acente aleyhine olacak şekilde değiştirilen düzenlemelere ilişkin asgari süre yarısına kadar uzatılmış olup 3 ay olarak tespit edilmiştir.
Bu haber 284 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum