SAİS Başkanı Yalçın METİN'den basın açıklaması

Sürücüler, özellikle hatalı sollama yapmaktan kaçınmalı; virajlarda, kavşaklarda ve tepe üstleri gibi görüş mesafesinin dar olduğu yerlerde hızlarını düşürüp sakin ve sabırlı araç kullanmaya özen göstermelidirler. Bu durum tatil için yola çıkacak sürücülerin ve yolculuk yapacak olan sürücüler için yetkililerin alması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken konuların önemini ortaya koymaktadır.

SAİS Başkanı Yalçın METİN'den basın açıklaması
14 Temmuz 2021 - 17:14
Değerli Meslektaşlarımız ve Kıymetli Sigortalılarımız;
Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini göstererek bir seneyi aşkın süredir sağlığımızı tehdit eden covid-19 sebebiyle zor zamanlar geçirdik. Salgının azaldığı şu günlerde kısıtlamaların kaldırılması akabinde 16 Haziran’da başlayacak olan bayram tatiliyle trafikte yoğunluğun ve tehlikenin artacağı bir haftaya girmiş olacağız. Maalesef bayram tatili süresince trafik yoğunluğunun artışına paralel olarak trafik kazaları da artmakta, her yıl binlerce insanımızın hayatını kaybettiği, yaralandığı bir tablo ortaya çıkmaktadır.

Bu durum tatil için yola çıkacak sürücülerin ve yolculuk yapacak olan sürücüler için yetkililerin alması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken konuların önemini ortaya koymaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumuna göre ülkemizde 2019 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 204 bin 538 kusura bakıldığında kusurların %88,0'ının sürücü, %8,2'sinin yaya, %2,0'ının taşıt, %1,3'ünün yolcu ve %0,5'inin yol kaynaklı olduğu ve yine 2020 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 177 bin 867 kusura bakıldığında kusurların %88,3'ünün sürücü, %7,0'ının yaya, %2,7'sinin taşıt, %1,4'ünün yolcu ve %0,5'inin yol kaynaklı olduğu görüldü…

2019 yılında meydana gelen 174 bin 896 ölümlü yaralanmalı kazanın %67,8'i gündüz, %29,4'ü gece ve %2,8'i alacakaranlıkta olurken, 2020 yılında meydana gelen 74 bin 896 ölümlü yaralanmalı kazanın %67,8'i gündüz, %29,4'ü gece ve %2,8'i alacakaranlıkta oldu.
31 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanan "Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eylem Planı"na göre Türkiye Trafik ölümlerinin 2020 yılında 2010 yılının yarısına indirmeyi hedeflemiştir. Fakat, 2020 yılında ülkemizde de etkisini gösteren pandemi nedeni ile şehirler arası yolculuk ve sokağa çıkma kısıtlamalarının olmasına rağmen 2669 vatandaşımız trafik kazasında olay yerinde yaşamını kaybetmiştir. Bu sebep ile 2019 ve önceki senelere oranla bu rakamın %17 lük bir düşüş yaşamış olması daha güvenli yolculuk yaptığımız anlamını taşımamaktadır.

İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde yola çıkan sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekir. Sürücüler, bayram yoğunluğundan uzun süre trafikte kalacaklarını gözeterek, yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmeli, 2-3 saatte bir mutlaka mola vermelidirler. Uzun mesafeli yolculuklarda, mümkünse iki sürücü ile yola çıkılmalıdır. Yolculuk öncesi, görüşü engelleyen, refleksleri ağırlaştıran ilaçların alınmaması hususunda özenli davranılmalıdır. Sürücüler, özellikle hatalı sollama yapmaktan kaçınmalı; virajlarda, kavşaklarda ve tepe üstleri gibi görüş mesafesinin dar olduğu yerlerde hızlarını düşürüp sakin ve sabırlı araç kullanmaya özen göstermelidirler.

Yayalarımızın da yollardaki seyahatleri sırasında trafiğe ve trafik kurallarına azami dikkat etmesi çok önemlidir. Özellikle yoldan karşıya geçişlerde ve karanlık yollarda bu dikkat daha da önemlidir. Araçlardaki ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı gibi önem arz eden ekipmanların yola çıkmadan önce tam ve eksiksiz olduğu kontrol edilmelidir. Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, anti friz vb. konularındaki bakımları da yetkili servislerde mutlaka yapılmalıdır.
Uzun yol seyahatlerine çıkacak sürücüler için önerilerimiz;

Bakım: Araç bakımları tatile çıkmadan en az bir hafta önce yaptırmaları ve araç bakımdan çıkar çıkmaz yolculuğa çıkılmamalıdır. Bakım sonrası eksikler veya çıkabilecek hatalar fark edilir ve fren balatası gibi alışması gereken parçalar yolculuk öncesi alıştırılmış olacaktır.
Lastik: Yolculuk öncesi tüm lastikler ve hava basınçları kontrol edilmelidir. Yenilenmesi gereken lastikler yenilenmeli ve yenilenen lastiklerle en az bir hafta alıştırma yapılmalıdır.
Yükleme: Aracın ruhsatında yazan azami yük ağırlığı geçilmemesine dikkat edilmelidir.
Emniyet Kemeri ve Yük Güvenliği: Ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri mutlaka takılmalı ve bagajlardaki yük sabitlenmelidir. Çocuk koltuğu ve çocuk kemerleri kontrol edilmelidir.
Fren ve Takip Mesafesi: Tatil araçlarının ağırlığı, günlük kullanımına göre daha fazla olduğu için takip mesafesi de boş araca kıyasla artırılmalıdır.

Hız: Tatil araçlarının sürücüleri hız sınırına mutlaka uymalıdır.
LPG`li araçların bakım ve kontrolü, yollardaki güvenliğimiz açısından son derece önem teşkil etmektedir.
LPG`li araç sahipleri 6 ayda bir veya 10 000 km de bir araçlarını mutlaka bakıma sokmalı, Makina Mühendisleri Odası LPG/CNG Gaz Sızdırmazlık Araç Kontrol İstasyonlarında araçlarını kontrol ettirmelidirler.

Yol yapım ve yenileme çalışmalarında uyarı ve ikazların yeterli olmaması nedeniyle de birçok kaza meydana gelmektedir. Bu kısımlardaki uyarıcı ve ikaz levhalarının eksiksiz bir şekilde konulması ve dış etkenlerden (rüzgar, kar, yağmur, insan müdahalesi vb.) etkilenmeyecek şekilde sabitlenmesi gerekmektedir.

Ülkemizde Kazaları en aza indirmek için sürücülerimiz uyarıları mutlaka dikkate almalıdır.
Sürücü ve yayaların dikkat etmesi gereken hususlarla birlikte, İlgili makamlar da gerekli önlemleri alarak yurttaşlarımıza güvenli bir yolculuk sağlamak için azami özen göstermektedirler.

TRAFİK KAZALARININ GÖLGE DÜŞÜRMEDİĞİ BİR TATİL DİLEĞİYLE;
BAYRAMINIZI KUTLAR, İYİ YOLCULUKLAR DİLERİZ.
SİGORTA ACENTELERİ İŞVEREN SENDİKASI
YÖNETİM ADINA
GENEL BAŞKANI
YALÇIN METİN
Bu haber 513 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum