Nevzat YAVUZ : "Bankaların sigorta poliçesi dayatması hukuksuz"

Bankaların Kredi müşterilerine sigorta poliçeleri için dayatma yapmasının hukuksuz olduğunu söyleyen Ordu Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Yavuz, mahkemelerden tüketici lehine art arda kararlar çıkmasına rağmen bankaların uygulamalarına devam ettiğini açıkladı.

Nevzat YAVUZ : "Bankaların sigorta poliçesi dayatması hukuksuz"
20 Nisan 2022 - 15:47

Ordu Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Yavuz‘dan Bankaların Kredi müşterilerine dayatma ile yaptığı sigortalar konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Mahkemelerden kanuna uygun şekilde tüketici lehine art arda kararlar çıkmasına rağmen bazı bankalar kanunsuz uygulamalarına devam ettiklerini belirten Yavuz, “Bankaların kredi müşterlerine kredinin teminatını teşkil eden hayat--kasko-konut gibi pahalı satılan sigorta poliçelerini banka kredi müşterisi kabul etmek zorunda değildir. sigortalarının banka tarafından yapılmasını dayatma yapamaz. Kanun var nizam var. Asli işi sigorta acenteliği olmayan banka ve diğer kurum ve kuruluşların, işlerini doğru yapması lazımdır” dedi.

Son yıllarda ise çoğu özel bankalar kanuna uygun hareket ederken bazı devlet bankalarının tüketicileri mağdur etmeye ve sigorta dayatması yapmaya devam ettiğini ifade eden Yavuz, “Bankaların iki katı fiyatına çok pahalı yapmış olduğu sigorta poliçesini tüketici sigorta acentesinden daha da ucuza yaptırabiliyor. Banka ucuz faizle kredi veriyorum diyerek, sigortayı pahalı satıyor” diyerek açıkladı.

Kanuna aykırı koyulan kredi şartlarının geçersiz olduğunu da söyleyen Yavuz, “Banka tüketiciye krediyi düşük faizle verdiğini beyan ederek sigortanı ben yapacağım diyemez. Kanunu aykırı şekilde Kredi sözleşmesine konulmuş her türlü şart geçersizdir. Tüketicilerin kredi sözleşmelerinde dahi sigorta poliçesini tüketicinin kendi acentesine yaptırabileceğine dair açıklama mevcuttur. Ayrıca bu açıklamadan hemen sonra da sigortayı bankanızın yapmasını kabul ediyorum açıklaması da vardır” ifadelerine yer verdi.

İmzalanmış kredi sözleşmesinde sigortanın banka tarafından yapılması için tüketicinin matbu kredi sözleşmesini imzalamış olsa dahi geçersiz olduğunu sözlerine ekleyen Yavuz, “5684. sayılı Sigortacılık Kanununun 32. maddesinin 5. fıkrasına göre; söz konusu sigortanın herhangi bir sigorta şirketine yaptırılmasına ilişkin sözleşmeye konulmuş her türlü şart hükümsüzdür. Kişilerin, sigorta şirketini seçme hakkı sınırlandırılamaz. Bir sözleşmenin unsurları içinde, taraflardan birinin bu sözleşmede yer alan herhangi bir hususta sigorta yapmaya zorunlu tutulduğu hallerde, söz konusu sigortanın belli bir şirkete yaptırılmasına ilişkin sözleşmeye konulmuş her türlü şart hükümsüzdür” dedi.

Süreçte yapılması gerekenleri de açıklayan Yavuz, şunları aktardı:

“Öncelikle bankaya bu konuda aynı süre ve şartları taşıyan acentesinden yaptırdığı banka dain-i mürtehinli sigorta poliçesini Kanuni gerekçelerini açıklayıcı bir dilekçeyle bankaya bir dilekçeyle vermelidir. Banka kabul etmezse tüketici hakem heyetine başvuru yapmalıdır. Tüketici Mahkemesi bu konuda %100 tüketici lehine karar vermektedir. Bu konuda mağdur edilen tüketiciler Cumhuriyet Savcılığına da suç duyurusunda bulunulabilir.”

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ
Kaynak :https://karadenizekonomi.com.tr/Haberler/K-Ekonomi-

Bu haber 684 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum