Kanayan Yara Son Bulsun

Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, 10 Ocak 2023 tarihinde Kanal 3 ekranlarında yayınlanan Sigorta Gündemi programında Afyon Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Bekir Özerdem’in konuğu oldu.

Kanayan Yara Son Bulsun
13 Ocak 2023 - 10:05 - Güncelleme: 13 Ocak 2023 - 10:19

Canlı yayına 2022 yılını değerlendirerek başlayan Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, pandemi ile Rusya – Ukrayna savaşının sebep olduğu problemlere rağmen ilk çeyrek verilerinde %76 büyüme kaydeden bir sektör olduklarını belirten Yiğit, farklı branşlardaki büyümelerin %80 – %90 seviyelerine çıktığını ekledi. 2022 yılı değerlendirmesine devam eden Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı;

“Büyümede bir sorun yok ancak karlılık konusunda bu yıl bilanço yönetimi biraz daha zor olacağını ön gördük. Sektörler arası baktığımız zaman, sanayi dışında büyüme açısından sigorta sektörünün yine reel olarak büyümeye devam edeceği bunun yanında Küresel salgınlar büyük çaplı siber saldırılar ve iklim değişikliğinin neden olduğu mega doğal afetler gibi “yeni riskler Sigortacılık kadar eski bir sektör için, geçtiğimiz üç ile beş yılda tanık olduğumuz dramatik değişiklikler, sektörün hala nasıl ele alınacağını hesapladığı değişikliklerdir. 2022’de sigorta şirketleri, müşterilerinin istediği ve ihtiyaç duyduğu ürünleri sunmanın yollarını bulurken, talepler ortaya çıktığında orada olacak kadar kârlı ve çözücü olmaya devam etiler. Bu “yeni risklerin” etkileri, sektörün bir süredir boğuştuğu bir konu ve bu durum 2023’te değişmeyecek gibi gözüküyor.” dedi.

SEDDK’nın poliçe tanzim edememe problemi yaşayan acentelere ilgili kurumlara şikayet oluşturmaları için yaptığı çağrıya ise Yiğit, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde işleyişin batıya göre daha farklı olduğunu bölgelerindeki işleyişin daha çok ilişkilere dayalı olduğunu bu sebeple acentelerin bu tarz şikayetlere tedirgin yaklaştığını ekledi.

“Acente paydaşlarımıza dostlarımızla SEDDK’ya kesilmeyen poliçeler ile ilgili ekran görüntüsünü alın ve bunları Lütfen paylaşın. SEDDK bu şikâyeti dikkate alacak ve bununla ilgili gerekli cezayı yaptırımlar yapacaktık ama gelin görün ki bununla ilgili gelen tepkiler de öylesine bir hakla idi ki. Şikayetlerde tamamen kişinin verilerini istiyor adresini istiyor. Sigorta acentesi meslektaşlarımız isimlerinin sigorta şirketine bildirileceğinin endişe duydular. Biz SEDDK’nın böyle bir hareket yapmayacağını biliyor hatta Akif Bey ve ekibini tebrik ediyoruz. Öyle bir zor dönemde öyle bir zor iş yapıyor ki sonuna kadar hak veriyoruz. Sigorta şirketleri, sigorta acenteleri ve sigortalılar üçünün arasında kaldı.”

Dedi.

Bu kanayan yaramız var ya bir an önce son bulur

Pandemi döneminde normalleşme ile birlikte trafiğe çıkan araç sayısında ve hasar frekanslarındaki artış sonucunda trafik branşında hasar/prim oranları da arttığını söz konusu oranın, bazı şirketlerde yüzde 180’lere kadar yükseldiğini belirterek trafik sigortası tanzim edememe problemine parmak basan Yiğit,

“Sigorta şirketleri teknik karı görünce tabanı 1000 lira olan trafik sigortasının trafik sigortasına 250’leri 300’leri 350’leri kesmek için birbirleri ile yarıştılar. Bakın dedik özellikle dile getirdik çeşitli haber kanallarında demeçler verdik. Eğer böyle bir durum var ise lütfen bunun bir sonraki senesini de düşünün göz önünde bulundurun. Buradaki rakamlar hem acenteye zarar vereceğini hem sigortalıya zarar vereceğini gelecekte biz öngörebiliyoruz.”

açıklamalarında bulunarak şirketlerin fiyat politikalarındaki dengesizlikler için çağrıda bulunduklarını hatırlattı.

Şirketlerin fiyat politikalarının yanında bir de trafik poliçe tanzim edecek şirket aradıklarını dile getiren İhsan Yiğit, trafik sigortası üretimi yoğunluğu olduğunda ise;

“Sigorta şirketleri hemen bu konuda tehditvari bir tutum izliyor. Nedir bu tutum? Ekran kapatmayı demiyorlar direkt ama trafik sigortasında çok büyüdün. Farklı branşlarda poliçe kesmen gerekli deniliyor. Acente farklı branşlarda üretim yapmak istemez mi? Acente farklı ürün satmak istemez mi Tabii ki ister. Ama gelin görün ki yani bir önceki 1000 liraya satmış olduğu trafik sigortasını bu yıl 3.500 liraya satmanın yanında bir de 400 liraya poliçe satmak çok zorluyor” dedi.

Reasürör kaynaklı ciddi bir daralma var

Gaziantep Sanayi Bölgesi Türkiye’nin beşinci fakat nüfusa oranla Türkiye’nin en büyük sanayi kentlerinden birisi olduğunu belirten İhsan Yiğit yaşamaya başladıkları yangın poliçesi tanzime edememeye kadar gidecek sorunu ile ilgi ise;

“Dünya genelinde ülke ekonomilerinin enflasyon ile mücadele ettiği 2022 yılında kuşkusuz pek çok sektör derinden etkilendi. Bunlardan birisi de maalesef sektörümüz. Artan fiyatlar, eskisi gibi kalmayan rekabet ortamları ile en büyük korkularımızdan birisi maalesef gözlemlenmeyen ve burada değinilmeyen konulardan birisi yangın branşındaki daralma. Sektör ortaklarından bir şirket bütün risklerle ilgili güzel değerlendirip güzel yaklaşımlarla giderken bir anda yaşanan hadiseler (Sel hasaları deprem hasarları kar ağırlığı hasarları ile) doğal afet hasarları bir nevi bunun yanında yaşanan üzücü ve elim yangın hadiseleri maalesef ki sektörün bakış açısında ciddi bir daralmaya gitti: bu da acente arkadaşlarımızı bayağı bir zorlamakta. Reasürör faktörü çok çok çok önem arz eden bir hale geldi maalesef ki yangın poliçesindeki Reasürör kaynaklı ciddi bir daralma var bugün ve daha da artacağını bu konusunda da zor durumda kalacağımızı ön görüyoruz. Umarım milli Reasürör burdan sesimizi duyar da bir nebzede olsa yeni ortaklar veya yüksek oranlarla piyasadaki alınmayan riskler işletmeler hususunda destek verir.”

sözlerini ile sektöre uyarıda bulundu.

Sözlerini 2023 yılından beklentilerini ile tamamlayan Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit; “Hem vatandaşımızın hem sigorta şirketlerinin hasarsız bir yılı olsun. Acente arkadaşlarımızın bolca kazandığı bir yıl olsun diyerek sözlerini tamamladı.

Fatma Gökçe AKPINAR
Sigorta GÜNDEMİ 


Bu haber 421 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum