DİKİŞ TUTTURAMAMAK BU OLSA GEREK !!
Bir genelge de eşitlik için çıkartın, nasıl her şirketin prim üretimini tek tek kontrol ediyorsunuz ya, ülkenin dört bir yanında sigorta şirketlerinin acentelerine trafik üretimi durumunu da sorun, ülkenin dört bir yanında trafik üretimi yapılıyor mu evet yapılıyor , fakat acentelere eşit dağıtılıyor mu ?
01 Aralık 2023 - 11:48
08/12/2021 Tarihinde 2020/8 sayılı genelge yayımlandı, Bu genelge de şöyle dendi, “ Sigorta şirketlerinin bir takvim yılı içinde ürettikleri Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası primleri toplamı bir önceki yıl sonu özsermayelerinin 4 katını geçemeyecektir.
Fakat yıl içinde şirket dışı kaynaklardan nakit sermaye artışı sağlanmış olma şartı ile , arttırılan miktarı x4 olarak bu branşta prim üretimi yapmaya devam edebilecektir.
Daha sonra , 13/10/2022 de , tam 10 ay sonra, 2022 / 26 sayılı genelge yayımlanarak, 08/12/2021 tarihinde yayımlanan 2020/8 sayılı genelge (Trafik üretimi = bir önceki yıl öz sermaye X 4 ) yürürlükten kaldırılmıştır.
Peki bu arada neler yaşandı ; 2023 / 4. Dönem henüz kapanmadığından, 2023/3 dönem itibarı ile kıyaslama yaptığımızda , sermaye sınırlama genelge iptalinden sonra brüt yazılan prim üretiminde %100 ün üzerinde bir artış, adetsel olarak baktığımızda ise %10 civarında bir artış olmuştur.
Bugün geldiğimiz nokta da ise , 2023/28 sayılı genelge ile, 01/01/2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere , kabaca , sigorta şirketi Trafik üretimi = bir önceki yılsonu öz sermaye X 5 formülü yeniden uygulamaya alınmıştır.
Bu sınırlandırma ile , şirket trafik üretim / sermaye oranında dengesizliklerin olmaması, ileride yaşanabilecek ciddi sorunların önüne geçilmesi planlanmış, tabi bunun sektöre yansımasını hep beraber yaşayıp göreceğiz.
Bu kadar kısa bir zamanda Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası için o kadar çok genelge yayımlanması DİKİŞ TUTTURAMAKAK değil de nedir ?
Son birkaç yıla ilişkin Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile ilgili genelgelere baktığımızda, sigorta şirketlerinin sermaye yapısı, üretimden kaçınmaları , fazla üretim yapması, cezalar, yaptırımlar, prim artışları, basamaklar ile ilgili düzenlemeler vs… konular hep bunlarla ilgili, ve bunların hepsi KAMU YARARI için gelen düzenlemeler.
Bir acente olarak tavsiyem şudur, bir genelge de eşitlik için çıkartın, nasıl her şirketin prim üretimini tek tek kontrol ediyorsunuz ya, ülkenin dört bir yanında sigorta şirketlerinin acentelerine trafik üretimi durumunu da sorun, ülkenin dört bir yanında trafik üretimi yapılıyor mu evet yapılıyor , fakat acentelere eşit dağıtılıyor mu ? Yoksa belli acentelerin daha çok üretim yapmasına izin mi veriliyor ? Zorunlu bir sigortayı aynı mahallede 3 acenteden biri satabiliyor diğer ikisi satamıyor.
Sebep ise zorunlu sigortanın, bazı sigorta şirketleri tarafından hala bir sopa olarak kullanılmaya devam edilmesidir.
Bu güne kadar olan düşünce “ Biz kamu yararı gözetiyoruz, kamu poliçeye ulaşsın da nerden ulaşırsa, nasıl ulaşırsa ulaşsın “ bu düşüncenin değişmesi dileğiyle….
Sevgiler , Saygılar
Burhan ÖZTÜRK
Bu haber 1063 defa okunmuştur.
YORUMLAR