'' Ben 2 yıl önce SEDDK Başkanı olsam o zaman ucuz poliçe satılmasına izin vermezdim''

Bir acente olarak, sorularınıza öncelikle sonuncusundan başlamak isterim. Kısa ve öz; ben ve benim gibi 17.000 (sayı telaffuz edildiği için) acente meslektaşım sorun yaşamadan trafik sigortası KESEMİYORUZ. Şirketlerle sorun, sigortalı ile sorun, sistemle sorun, tramer ile sorun….

'' Ben 2 yıl önce SEDDK Başkanı olsam o zaman ucuz poliçe satılmasına izin vermezdim''
09 Aralık 2022 - 16:36

SEDDK’nın yeni yol haritasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Olumlu ve olumsuz yönlerini açıklayabilir misiniz? Sorun yaşamadan Trafik poliçesi kesebiliyor musunuz?

 

Gelelim yol haritasına; Bir acente olarak yol haritasının en kısa zamanda poliçe kesmeye odaklı olmasını Beklerdim. Âmâ bir yerden başlamak gerekiyordu. Geç kalınmış olsa da başlamak bitirmenin yarısıdır. Toplantının ağırlık noktası sigorta şirketlerin zararları, tüketicinin ucuza poliçe sahibi edinebilmesi idi. Acentenin poliçe üretebilmesi konusunda bir ışık göremedim. Toplantı boyunca ve toplantı sonrası geçen zamanda meslektaşlarımızın’’eeeee sonuç? Poliçe kesebilecek miyiz?’’ soruları hiç dinmedi.

Yol haritasında açıklanan maddelere gelince: Kişi bazlı poliçe olumlu bir adım. İnşallah en kısa zamanda uygulamaya alınır.

Yeni basamaklar bir nebzede olsa fiyatlar üzerinde etkili olacaktır. Ama 8.basamak ile trafik sigortalarının % 50 ucuzlayacağı olgusu yaratıldı. Uygulamaya geçtiğinde acentelerin maruz olacağı ilk soru hani %50 daha ucuz olacaktı sorusu.

Araç satışı esnasında trafik sigortası zorunluluğunun getirilecek olması; çantacıların noterler önünde konuşlanmasına ya da noter çalışanlarının da bu işte taraf olacağı endişesini taşımaktaydım.

Doğrudan tazmin uzun zamandır konuşulan konu. Âmâ SEDDK başkanının uzun vadede yürürlüğe alınacak dediği bir düzenleme. Yakın vadede yürürlüğe girmeli.

SEDDK başkanının en haklı olduğu sözü; ‘’ Ben 2 yıl önce SEDDK Başkanı olsam o zaman ucuz poliçe satılmasına izin vermezdim’’ söylemi maalesef zamanında trafik sigortasını en ucuza kendilerinin sattığını söyleyerek övünenler sektörün dibine dinamit koydukları halde hala görevlerinin başında ve zarar açıklıyorlar.

Toplantıda zarar ettiği vurgulanan (zarar edildiği rakamlarla açıklanmıştır, doğrudur) sigorta şirketleri temsilcisine ve bu zarar ortamında zarar ettiren tarafın temsilcisine birkaç kez söz verilmesine rağmen en büyük mağdurlardan acentelerin resmi üst kurumu SAİK başkanına 2 saatlik toplantıda 2 dakika 35 saniye söz verilmesi, Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü TÜSAF başkanının toplantıya davet edilmemesi ayrı bir handikap.

Toplantıdan sonra SAİK üyesi Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut’un yol haritasını kabul etmiyoruz şeklinde sert açıklaması ile toplantı kapanışında SAİK başkanının yol haritasını destekliyoruz şeklindeki birbirine zıt açıklamalar aslında bu konunun SAİK’in kendi içerisinde de gündeme gelmemesinin bir göstergesi ya da SAİK’in kendi içerisinde bölünmüşlüğünün göstergesi mi?

Sigorta Gündemi olarak bu konuya parmak basarak başlık yaptığınız için teşekkür ediyorum. Açıklanan yol haritasının endişeleri giderecek şekilde iyileştirilerek en kıza zamanda hayata geçirilmesini temenni ediyorum.

Cengiz KOLLUGİL

KAYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Bu haber 412 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum