ATSO 40.Grup (Sigortacılık) Meslek Komitesi, Kasım ayı olağan toplantısını elektronik ortamda gerçekleştirdi

  Komite üyeleri, toplantının başında 30 Ekim 2020 Cuma günü yaşanan İzmir depreminde hayatını kaybeden 115 vatandaşımız için Allah’tan rahmet, yakınları için sabır ve yaralanan bin 34 vatandaşım

ATSO 40.Grup (Sigortacılık) Meslek Komitesi, Kasım ayı olağan toplantısını elektronik ortamda gerçekleştirdi
03 Aralık 2020 - 11:04 - Güncelleme: 08 Aralık 2020 - 15:52
 

Komite üyeleri, toplantının başında 30 Ekim 2020 Cuma günü yaşanan İzmir depreminde hayatını kaybeden 115 vatandaşımız için Allah’tan rahmet, yakınları için sabır ve yaralanan bin 34 vatandaşımız için de acil şifa dileklerinde bulundu.

İzmir depreminin, Türkiye’de deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattığını vurgulayan komite üyeleri, deprem sonrasında yaşantımıza daha iyi koşularda devam edebilmemiz için deprem sigortasının öneminin de bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti.

Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olduğu maddi zararların sigorta poliçelerde yazılan limitler dahilinde karşılandığı belirtildi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) 2019 yılı verilerine göre Türkiye geneline bakıldığında toplam 17.682.080 adet konuttan 9.948.367 adedinin Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi olduğu ve sigortalılık oranının da %56.30 tekabül ettiği ifade edildi.

Antalya’da ise 610.140 adet konuttan 343.868 adedinin Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi olduğu ve sigortalılık oranının %56.40’a tekabül ettiği belirtildi.

Komite üyeleri, bu verilere bakıldığında, deprem kuşağında yer alan ülkemizde ve Antalya’da Zorunlu Deprem Sigortalı konut sayısının düşük olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Zorunlu Deprem Sigortası poliçe sayısının arttırılması gerektiğini belirten komite üyeleri, bu artışı sağlamanın yanında poliçelerinin doğru bilgi ve belgelerle doğru teminatla yapılmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti. Zorunlu Deprem Sigortası yapılırken doğru teminatlar üzerinden doğru primler ile yapılmasının ileride vatandaşların mağdur olmalarının önüne geçileceği ifade edildi.

Zorunlu Deprem Sigortası poliçeleri yapılırken konut ile ilgili adres kayıtlarının Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) kayıtları üzerinden otomatik olarak alınmasına rağmen, metrekare, inşaat yılı gibi fiyatlandırmada önemli olan diğer verilerin beyana dayalı olarak girildiği belirtildi.

Belgeye dayanmayan, beyana dayalı girilen bilgilerde yanlışlıklar olabildiği, daha az prim ödemek için özellikle metrekare ve inşaat bilgisinin bilinçli ya da bilinçsiz olarak yanlış verilebildiği dile getirildi. Türkiye genelinde sigortalanan konutların %27.84’ünü 0-75 m2 arası konutların oluşturduğu düşünüldüğünde, yanlış metrekare bilgisi verildiğinin bariz olarak görüldüğü belirtildi.

Komite üyeleri; doğru bilgilerle, doğru teminatların verilerek doğru primle Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi yapılması, sigortalılık oranlarının artması, vatandaşların ve sigorta acentelerinin mağduriyet yaşamaması için poliçelerin teminat ve primini etkileyen metrekare ve inşaat yılı bilgilerinin ilgili belediyelerdeki emlak kayıtlarından Ulusal Adres Veri Tabanına otomatik olarak aktarılması, eğer Türkiye genelinde bu uygulamanın yapılması mümkün değil ise Antalya’nın pilot il olarak seçilerek söz konusu bu uygulamanın hayata geçirilmesi için bir çalışma yapılması önerisinde bulundu.

Görüş ve önerinin, TOBB aracılığıyla T.C. İç İşleri Bakanlığı ile T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmesi konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerisiyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.
Bu haber 16686 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum