'2021'de sektörün olumlu rakamları gerçekleştirmesini umuyoruz'

Salgın sürecinin diğer birçok sektöre kıyasla sigorta sektörünü olumsuz anlamda daha az etkilediğine dikkat çeken TOBB SAİK Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Yılmaz, ilk dalganın ardından Haziran ve Temmuz aylarında sağlık, kasko gibi branşlarda büyüme gerçekleştiğinin altını çizdi ve “Salgın sürecinin tamamen bitmesi ile 2021 yılında sektörün daha da olumlu rakamları gerçekleştirmesini umuyoruz” dedi.

'2021'de sektörün olumlu rakamları gerçekleştirmesini umuyoruz'
04 Ocak 2021 - 11:06 - Güncelleme: 05 Ocak 2021 - 17:14
2020 yılında sigorta acenteleri ve sektör yararına yaptıkları çalışmaları anlatan TOBB SAİK Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Yılmaz, tüm yönleriyle sektörün yıl sonu değerlendirmesini yaptı. Yılmaz, “Yılın başlarında 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ merkezli ve başta Malatya olmak üzere çevredeki birçok il ve ilçeyi etkileyen, can ve mal kayıplarına neden olan deprem gerçekleşti. Depremin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki meslektaşlarımızla bağlantıya geçtik ve destek verdik. 2020 Şubat ayında Hazine tarafından şirketler ve aracılar açısından çok önemli bir zorunluluk olan ‘Bilgilendirme Yükümlülüğü’ne dair yeni bir yönetmelik yayınlandı. Müşterilere poliçe aşamalarında yapılması gereken bilgilendirmenin zorluklarına göre daha farklı ve kolay şekillerde (mail, mesaj vb. yöntemlerle) bilgilendirmenin yapılabileceğine dair maddeler yayımlandı. Bu maddelerin detay ve uygulama esaslarının netleştirilerek biz acenteler için bilgilendirmelerin daha kolay yapılmasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi. 2020 yılına damgasını vuran COVID-19 salgını ile ilgili de yorumlarda bulunan Yılmaz, “Dünya ile eş zamanlı olarak ülkemizi de olumsuz etkileyen COVID-19 salgını yılın ana gündem konusu oldu. Salgın sürecinin meslektaşlarımıza ve sektöre yönelik olumsuz etkilerini önlemek ve azaltmak adına özellikle kamu nezdinde yoğun girişim ve görüşmeler gerçekleştirdik. Kamu tarafından açıklanan birçok sektöre yönelik farklı destek ve olumlu uygulamalardan acentelerin de faydalanmasını sağlamaya çalıştık ve bazılarını da sağladık. Bunun dışında TSB ve Hazine yönetimi nezdinde acentelere yönelik maddi ve diğer desteklerin sağlanmasını sözlü ve yazılı olarak ilettik. Bu taleplerden bazılarının da gerçekleşmesini sağladık. Örneğin; salgın sürecinde meslektaşlarımızın salgından korunmak için evlerinde çalışabileceklerini düşünerek Statik IP zorunluluğunu geçici süre kaldırması ilk çalışmamız oldu” açıklamalarında bulundu.
'SEKTÖR SALGINDAN DAHA AZ ETKİLENDİ’
Salgın sürecinin ülkemizde ve dünyada sigorta dahil birçok farklı sektörde olumsuzlukların yaşanmasına yol açtığını aktaran Yılmaz, “Ekonomik ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen faktörün dışında bunların hepsinden daha önemlisi maalesef birçok meslektaşımızı salgın hastalık nedeniyle kaybettik. TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi ve ANSADER Başkanı değerli Mehmet Lütfi Tunga’yı da maalesef salgın hastalık nedeniyle Temmuz ayında kaybettik, kaybı büyük ve acısı hala içimizdedir. Bu vesileyle Mehmet Lütfi Tunga ve diğer vefat eden dostlarımıza ve meslektaşlarımıza tekrardan Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum” dedi. Salgın sürecinin diğer birçok sektöre kıyasla sigorta sektörünü olumsuz anlamda daha az etkilediğine dikkat çeken Yılmaz, ilk dalganın ardından Haziran ve Temmuz aylarında sağlık, kasko gibi branşlarda büyüme gerçekleştiğinin altını çizdi ve “Salgın sürecinin tamamen bitmesi ile 2021 yılında sektörün daha da olumlu rakamları gerçekleştirmesini umuyoruz” dedi. Mayıs ayından itibaren hem SAİK hem de acenteler olarak başka bir zorlukla mücadele etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Yılmaz konuyla ilgili, “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 9 Mayıs 2020 tarihinde bizler açısından bir sakıncalı ve sıkıntılı maddeler içeren bir yönetmelik değişikliği yayınlandı. ‘Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigortacılık Sözleşmeleri İle Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ adı altında yayınlanan bu değişiklik içindeki birçok madde biz acenteler açısından kabul edilemezdi. Yönetmelik değişikliğinin yayınlandığı ilk günlerden itibaren başlattığımız mücadeleye hali hazırda da devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘SEDDK’YA GÜVENİMİZ TAM’
SEDDK’nın kurulması ile ilgili de görüşlerini aktaran Yılmaz, “SEDDK’nın sektörel ve acenteler açısından birçok farklı soruna çözüm üretileceğini umuyoruz. Bu konuda SEDDK’ya olan güvenimiz tamdır. 9 Mayıs tarihli yönetmelik değişikliği ile yaz aylarından bu yana SEDDK yöneticileri ile toplantılar yaptık ve hala da temaslarımız sürüyor. Bakan Yardımcısı ve SEDDK nezdinde yapılan girişimler neticesinde 9 Mayıs Yönetmeliği’nin yeni taslak hali SEDDK tarafından Eylül ayında SAİK’e gönderilmiş olup, bu yeni taslak SAİK tarafından İl Delegelerimiz, ilgili Meslek Komitesi Üyeleri ile mesleki Sivil Toplum Kuruluşlarına da gönderilerek görüş alınması sağlanmıştır. Taslak çalışmasına dair görüşmelerimiz hali hazırda devam ediyor. Sakıncalı ve kabul edilemez maddeler içeren bu yeni taslağında acenteler tarafından kabul edilemeyeceğini Kurul yöneticilerine sözlü ve yazılı olarak ilettik. Bu konudaki pürüzleri ortak akıl ile çözeceğimize inanıyoruz” dedi. Yılmaz sözlerini şöyle noktaladı: “2020 olumsuzluklarla dolu bir yıl olsa da SAİK olarak gücümüz ve imkanlarımız ölçüsünde meslektaşlarımızın yanında olduğumuz, haklarını savunduğumuz ve koruduğumuz bir yıl olduğunu düşünüyoruz.”

2020 YILI BOYUNCA ÇALIŞMALAR DEVAM ETTİ
Salgının etkilerine rağmen SAİK yönetimi olarak çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Yılmaz, “SAİK yönetimi olarak göreve geldiğimizden bu yana aksatmadan yaptığımız aylık toplantılarımızı salgın sürecine rağmen 2020 yılında da kesintisiz olarak sürdürdük, birçok toplantımızı video konferans yöntemi ile yaptık. Yine aynı süreçte Sektör Meclisimiz ile defalarca video konferans aracılığı ile toplantılar yaptık ve sorunlara çözümleri ve mesleki gelişmeler adına önemli konuları görüştük. Meclis Üyeleri dışında, Sigorta Acenteleri İl Delegeleri, Ticaret ve Sanayi Odalarının Sigortacılık Meslek Komitesi Üyeleri ve acenteleri temsil eden derneklerin yöneticileri ile video konferanslar ve telefon ile görüştük. Bu toplantı ve görüşmelerde hem genel hem yerel anlamdaki sorunları, önerileri dinledik ve önerilerimizi, desteklerimizi sunduk. Bunların yanında burada sayfaların yetmeyeceği kadar sayıda sektörel kurumlar ile farklı konular için toplantılar gerçekleştirdik, çalışmalar yaptık” şeklinde konuştu.
 
Bu haber 4710 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum