ADAM MISIN...!

İnsanlar neye göre büyük veya küçük adam olurlar? Büyüklük fiziki kuvvet ile mi? Büyüklük mal, mülk, servet ile mi? Büyüklük makam, mevki koltuk ile mi? Büyüklük yoksa şan, şöhret ile mi? Küçük bir sivrisinek, ilâhlık dava eden Nemrud’un kafasını taşlara duvarlara çarpa çarpa öldürdü…

ADAM MISIN...!
13 Eylül 2023 - 12:01 - Güncelleme: 13 Eylül 2023 - 12:34

Düşünürün birisi, bir gün elinde fenerle gündüz vakti caddede yürürken dikkatli dikkatli yere bakarak bir şeyler arıyormuş.
Gündüz vakti elinde fener ile yolda bir şeyler aramasına ve garip davranışlarına bir anlam veremeyen insanlar ona “Ne yapıyorsun” diye sormuşlar.
Düşünür, cevap verir: “Adam arıyorum, adam!” der.

Onun aradığı adamları bulup bulamadığını bilemiyoruz. Ancak her gün binlerce insanın gelip geçtiği sokaklarda bugünde adam gibi adamlar bulmaya hasretiz.
Yaşadığımız dünyada birileri kendisini büyük ve önemli insan olarak görürken; başka bazı insanlarda küçük insan olarak değerlendirilebilmektedir. Büyüklüğün küçüklüğün ölçüsü nedir?
İnsanlar neye göre büyük veya küçük adam olurlar? Büyüklük fiziki kuvvet ile mi? Büyüklük mal, mülk, servet ile mi? Büyüklük makam, mevki koltuk ile mi? Büyüklük yoksa şan, şöhret ile mi? Küçük bir sivrisinek, ilâhlık dava eden Nemrud’un kafasını taşlara duvarlara çarpa çarpa öldürdü…
Gözle göremediğimiz mikroplar, nice dev pehlivanları bir daha kalkmamak üzere yere serdi…
Karınca, Firavunun sarayını başına yıktı…
Kuşlar Kabeyi yıkmaya gelen o günün dev ordularına sahip Ebreheyi ve ordusunu yerle bir etti.
Nice zenginler, servet sahipleri, bu gün toprağın altında garip garip çürümekte, servetleri onları ölümden ve çürümekten koruyamadı…
Nice şan Şöhret sahibinin bu gün ismi bile bilinmiyor, adı anılmıyor, mum gibi yanıp, eriyip, sönüp gittiler.
Öyle ise büyüklüğün ölçüsü nedir? Büyük insan kimdir? Küçük olan kim? İnsanların kıymetinin değerinin kaynağı nedir, nereden ve nasıl değer kazanırlar, kıymet alırlar?

İnsanların kıymetinin kaynağını bilebilmek için önce insanı tanımlamak gerekmez mi? Nedir insan? Bazılarının söylediği gibi insan konuşan sosyal bir hayvan mı?
Eğer insan olmanın şartı canlı olmak, konuşmak ve sosyal olmak ise, her hayvan kendi lisanı ile konuşmakta ve anlaşmaktadır.
İneğin, koyunun, merkebin, böceğin konuşmadığını kim söyleyebilir. Biz anlamıyoruz diye, konuşmadıklarını nasıl iddia edebiliriz?
Karıncaların ve arıların arasındaki sistem, insanların karma karışık, sıkıntılarla, krizlerle, sorunlar ve çıkmazlarla dolu toplumsal düzenlerinden daha ahenkli işlemiyor mu?

Eğer insan sadece konuşan sosyal bir hayvan ise böyle bir insan pek çok hayvandan daha aşağı bir hayat mertebesindedir. İnsan hayat sahibi, canlı bir varlıktır.
Peki nedir hayatın gayesi? Yemek, içmek, giyinmek, barınmak ve hayatını sürdürebilmek için mücadele etmek mi?
Eğer insan hayatının gayesi bunlar ise; pek çok hayvan insanlardan daha iyi besleniyor, insanlardan daha iyi giyiniyor, insanlara göre daha konforlu ortamlarda barınıyor… Havyalarında kendilerince cinsel hayatları var.
Eğer insan hayatının gayesi sadece daha iyi yemek içmek, daha iyi giyinmek, daha konforlu ortamda barınmak, ve cinsellik yani dünya pastasından dünyevi zevk ve lezzetlerden daha fazla pay almak olarak kabul edilirse; insanlar, hayvanlardan daha aşağı kalır ve asla hayvanlara yetişemezler.

Zira hayvanlarda ne geçmiş zamanın elemi, kederi nede gelecek zamanın endişesi vardır. Sitresden, sıkıntıdan uzak, hazır anın lezzeti ile rahat bir hayat yaşarlar. İnsan bu cihetten hayvanlara yetişemez ve hayvanlardan daha aşağıda kalır.
Öyle ise insan hayatının çok daha önemli gayeleri olmalı ve insanı değerli kılan daha önemli kıstaslar olmalı. Mevlana Hazretleri, “insanın değeri aradığı şeye göredir.” Dermiş. İnsan neyin peşinde, hayattan beklentileri nedir, bu dünya hayatını yaşamakla elde etmeyi umduğu fayda veya ulaşmak istediği hedef nedir?
İşte insanı değerli veya değersiz kılan hususlar, bu sorulara verdiği cevaplara ve o cevaplara göre şekillenen hayata bakış açısı ve yaşadığı hayat tarzıdır...

Saygılar selamlar...
Melek EZER 
Bu haber 662 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum